Bazen bir albüm hakkında söylenenler anlamını yitirir.

''Klasik'', ''çığır açan'', ''kilometre taşı'' gibi sıfatlar rastgele serpiştirilir, o arada özgün materyalin kıymetini gözden yitiririz. Neyse ki Kind Of Blue bu tarz bir 'kritik sağlık' uyarısıyla gelmiyor. Bu albüm yirminci yüzyıl müziğinde yeni bir türün başlangıç anı. O kadar.


Miles Davis, 1955'ten bu yana saksafoncu John Coltrane ile birlikte çalıyordu ve Davis'in grubu, takip eden yıllarda soundlarını bileyerek Kind Of Blue'yu ortaya çıkarttılar.


Columbia'nın New York'ta, 30.Cadde'deki stüdyosunda beş parça, iki oturum halinde, dokuz saatte kaydedildi. Özellikle de orkestradakilerin, parçaları daha önce hiç görmediği dikkate alınırsa çok şaşırtıcı bir süre. Davis, bu yönteme sıkça başvuruyor. Böyle olunca müzisyenlerin kendi performanslarına daha çok odaklandıklarına inanıyordu. Davis, hazırlıkları minimum düzeyde tutuyor, ancak müzisyenlerin göz alıcı bir doğaçlama gösteri sunmaları için teşvik ediyordu.


Orta tempolu açılış parçası So What'tan başlayarak albüm tarzdan tarza geziniyor; Bill Evans'ın sakin piyanosunun Davis'in yaslı trompetine eşlik ettiği, hüzünlü Blue In Green'den Flamenco Sketches'teki uyuşuk İspanyol etkisine kadar. Grubun ne kadar iyi çaldığı, beş şarkıyı sadece altı seferde kaydetmelerinden anlaşılıyor. Sadece Flamenco Sketches şarkısını ikinci kez çalmaları gerekmiş.


Albüm, piyasaya çıktığı andan itibaren övgüye boğuldu. Ancak Miles Davis bile kusursuz değildi. Parçalardan üçü yanlış tonda kaydedilmişti.(Sonraki basımlarda düzeltilmiş.)