Mitlerin gölgesinde yaşayanların barınağıdır mitos.Burası onlar için bir anlamda konfor alanıdır.Çünkü insanın bu devasa kozmos içerisinde kendini ne şekilde konumlandıracağına dair hazır senaryolar sunar önüne.Dolayısıyla mitosa akıl eşlik etmez.Lüzum da yoktur zaten.İnanılır ve yaşama devam edebilir.Nitekim Yunan mitolojisindeki kurgulara çağlar boyunca inanıldığı gibi...


Mitos'un karşısında direnebilen yegane güç ise logostur.Yani akıl- mantık .Logos, mitosu mantık terazisinde tartar.Bir anlamda şirazesini kaydırır mitosun...Artık burada akıl devreye girmiştir.Dolayısıyla her şey aklın ve mantığın süzgecinden geçmelidir.Aklın olduğu yerde mitler darmadağın olur.


Tarih boyunca logosun yolunu tutan düşünürler hep küçük bir azınlık olmuşlardır.Çünkü düşünme, araştırma sorgulama ve mantık yürütme gibi logosa dair temel dinamikler her zaman zahmetli ve sancılıdır.Bu yüzden çoğunluğun logosla işi yoktur.

Mitos ve logosu insanın uçmasını sağlayan iki kanat gibi düşünüyorum.Her ikisi de insanın kendi hakikatini bulması noktasında eş zamanlı kanat çırpıp kişiyi kendi gerçekliğine eriştirebilir.

Mitossuz logos, logosuz da mitos olmaz.Bu iki kavram birbirini tamamlamalıdır .