Sanatçının çalışmaları arasında romanlar, oyunlar, kısa öyküler, denemeler, eleştiriler ve çocuk öyküleri yer almaktadır. Sanatçı, Gikuyu dilindeki Mutiiri adlı gazetenin kurucusu ve editörüdür. Eserleri ile Nobel Ödülü alma şansı yüksek olan yazarlardan biri olmasına rağmen Ngugi, bazı eserlerinde de belirttiği nedenlerden dolayı anadili olan Gikuyu dilinde yazmaya devam etmiştir. Bu uğurda yapılan ulusal eser çıkarma çabalarını değerlendirdiğimizde karşımıza çıkan yapaylığa karşı Ngugi, sömürgeciliğin yarattığı mutsuzluğu ve hayal kırıklıklarını açık şekilde ortaya koymuştur. Bu da onun önyargıyla değerlendirilmesine neden olmuştur.


Eserleri Kenya'daki sömürgeciliğin tarihini anlatır. Sömürgeciliğin yalnızca maddi bir süreç olmadığını, postkolonyal bir edebiyat ortamında bile İngilizce ile devam etmenin sömürgeciliğin hala devam ettiğinin bir işareti olarak görür. Uluslararası alanda tanınmanın yolu İngilizce yazmak olabilir ancak bu kültürün de tamamen ortadan kalkmasına neden olacaktır. Ngugi uzun yolu tercih edenlerden. 1977 yılında tiyatroyu bir burjuva sanatı olmaktan çıkarmış ve seyircilerin de gösterilere dahil edilmesini sağlamıştır. Bundan dolayı hapis yatmıştır. Kısacası hayatı sürgünler ve hapisler silsilesi olarak geçmiştir.


"Aradaki Nehir" adlı romanı bir direnişin simgesidir ve aynı zamanda bir dönem romanıdır. Misyoner beyaz adamın Kenya'ya geldiği ilk günleri anlatır. “… Kelebekleri bir palayla kesemezsin… Adetlerini ve hareketlerini öğrenmeden mızrağı saplayamazsın. Ancak öğrendiğin zaman onları tuzağa düşürebilir, onlara karşı koyabilirsin.”


"Bir Buğday Tanesi" 1952-1960 yılları arasını anlatmaktadır. Olağanüstü halle birlikte başlayan bir sömürge mücadelesi... (Mau Mau İsyanı)


Ayrıntı Yayınları'nda bulabileceğiniz diğer kitapları ise Kan Çiçekleri, Kargalar Büyücüsü...




Fotoğraf Kaynağı: Wikipedia


Yazar: Ezgi Karaman