Ontoloji,

17. yy.da kullanılmaya başlayan bu felsefe dalı aslında Eski Yunan ve Aristoteles'in Metafizik kavramıyla ortaya attığı "varlığı varlık olarak ele almak" ifadesine kadar dayanmaktadır.


Peki ontolojik sorular nelerdir?


Varlık nedir?

Bir nesne ne zaman yok olur ya da ne zaman değişir?

Varoluş nedir?

Varoluş bir özellik midir?

Fiziksel nesneler nedir?

Doğru nedir?

Fiziksel bir nesnenin varlığını kanıtlamak mümkün mü?

Bilgi kuramı nedir?

Nesneler arasında nasıl bir ilişki vardır?



Varlığın bir oluş olduğunu söyleyen ilk kişi Antik Yunan filozofu Heraklitos’tur ve bunu “Aynı derede iki kez yıkanılmaz.” örneği ile açıklamıştır. Varlığın bir oluş olması demek, sürekli değişmesi ve hiçbir şeyin eskisi gibi kalmadığı anlamına gelir.


Varlığın bir idea olduğunu söyleyen söyleyenler Sokrates, Platon, Aristoteles ve Hegel’dir. Bu düşünceyi savunan idealizm ve düalizm akımları vardır. Varlığın bir idea olması demek, onun bir düşünce olduğu yani zihinden bağımsız bir dünyanın olmadığı anlamına gelir. 



Varlığın bir madde olduğunu söyleyen kişiler Demokritos, Hobbes, Karl Marx ve La Mattire’dir. Bu düşünceyi savunan materyalizm akımı vardır. Varlığın bir madde olması demek, asıl gerçeğin fiziksel madde olması ve bilincin bile madde etkileşimleri sonucu ortaya çıkması anlamına gelir.



Varlığın hem idea hem de madde olduğunu söyleyen kişi Descartes’tır. Buna göre akıl düşünür, madde ise yer kaplar. Descartes’ın diğer tüm fikirleri bu düşünce üzerine temellendirilmiştir. Bunu savunan kişiler kartezyen olarak adlandırılır.


Varlığın bir fenomen olduğunu söyleyen kişi 1859-1938 yılları arasında yaşamış ve fenomenoloji okulunun kurucusu Alman filozof Edmund Husserl’dir. Varlığın bir fenomen olması demek yalnızca bir görüngü yani gözlenebilen ve duyularla algılanabilen bir şey olması anlamına gelir.


Ontoloji ilk kez Aristoteles tarafından ortaya atılsa bile felsefi olarak tanımlanması ve adlandırılması 1606 yılında Alman filozof Jacob Lorhardus tarafından gerçe

kleştirilmiştir.