Orhan Pamuk, 23 Mart’ta çıkacak yeni romanı Veba Geceleri üzerine on iki kısa video hazırladı. Videolar, Mart ve Nisan ayı boyunca Yapı Kredi Yayınları'nın sosyal medya hesaplarından takip edilebilecektir. Pamuk, Veba Geceleri'ni kaleme alırken, pandemi dönemi ile karşılaşılması ve eserdeki korku teması üzerine konuşma yapmaktadır.


Belirli aralıklarla yayınlanacak olan videolar YKY’nin Youtube, Facebook, Twitter ve Instagram hesaplarından paylaşılmaya devam etmektedir.


Pamuk, videolarında pandemi sürecinin insanlara hayatı yaşamanın ne kadar değerli olduğunu öğrettiğini ve aslında korkunun ne kadar insana yakın bir duygu olduğunu ifade etmektedir.


Yazarın 12 Mart tarihinde ilk yayınlanan videosundaki, “… heveslerle ve coşkuyla başladığım romanım için pek çok kitap okuyor ve kendime göre araştırmalar yaparak sabırla yazıyordum ki, üçüncü yılın sonunda, yani geçen yıl, koronavirüs salgını başladı… Ve çevremdeki herkes tıpkı benim romanımdaki gibi ölümlerden, söylentilerden, hastalığı kimin getirdiğinden, karantinadan, önlemlerden, sokağa çıkma yasağından, hastanelerin ve mezarlıkların dolmasından söz etmeye başladı. Romanımda yazdıklarım gerçek olmuştu. Şimdi herkes bana eski salgınları ve bir de şu soruyu soruyordu: O kadar kitap, makale okuduktan sonra koronavirüs salgınının bana öğrettiği yeni bir şey var mıydı?” sözlerinden sonra hayranlarının merak ettiği soruya cevabı şöyle olmuştur:


“Evet, çok kesin bir cevabım var bu soruya: Korku! Salgın bana acılar içinde ölme korkusu verdi ve onunla baş etmeyi öğretti! Bu korkuyu kitapları okuyarak anlamış ama hayal edememiştim. Çünkü korku, hele salgında ölme korkusu, kitaplardan öğrenilmiyor. Bu bilgiyle romanımı bir yıl daha heyecanla, telaşla yazarak bitirdim. Şimdi de en sonunda yayımlanıyor diye telaşlanıyor, heyecanlanıyorum…”

 

Videoyu merak edenler, https://youtu.be/_dSHHASjnGc adresinden videoya ulaşabilir ve 15 Mart'ta yayımlanan diğer videoyu da ilgili adreslerden seyredebilirler.


Ana Kaynak:

https://www.dailyarts.net/orhan-pamuk-veba-gecelerini-anlatiyor/





Hazırlayan: Dilara Aydın