Aristoteles'e göre her şey özüne dönmek istermiş. Peki benim özüm ne? Ne diye atar kalbim? Hayallerim nelerdir? Ulaşmak istediğim hedefim nedir? Elbette insanın özü olarak düşündüğü şey geçmişindedir. Özüne dönmek istediği zamana kadar insanın özü, bir şekilde hayatına dokunmuştur. Zaten "dönmek" sözcüğü de bu yüzden kullanılmış gibi. Her şey geçmişini ister.

Ben korkak birisiyim ve bence insanların çoğunluğu da korkak. Bilmediği gelecekten korkan insanlar. Biraz da bu yüzden işte en azından bilinen, yaşanılan, hissedilen bir zaman dilimi daha cazip geliyor. İşte özümüz de oralarda bir yerlerde.

"Öz" kelimesi bir kimsenin benliği, kendi manevi varlığı ve kendi anlamına gelmektedir. Kendine dönmek, kendi benliğine dönmektir bu durumda, o yüzden her şey kendine dönmek ister. Bu durumdan şunu anlıyoruz ki kendimize, yani özümüze dönmek istediğimiz an kendimizi kaybettiğimizin farkına varıyoruz.

Peki, nedir bizim özümüz veya nerededir? Öz, kendi manevi varlığı demiştim ya daha önce, bu yüzden özümüz de kendi manevi varlığımızı anladığımız, hissedebildiğimiz bir yerdedir elbette. Bunu belki bir kişiyle, belki bir grupla, belki bir makamla, unvanla veya bir nesneyle bile hissetmiş olabiliriz.

Herkesin özü bu durumda elbette farklılık gösterecektir. Ben de bir zamanlar manevi varlığımı hissederek doruk noktasına kadar yaşamıştım. İşte o bir zamanlar bu hislerimi yaşamama sebep olan birisi vardı hayatımda, hayatıma dokunan. Manevi varlığımı hayatıma dokunulmasıyla hissedebiliyordum. "Leyla ile Mecnun" dizisindeki bir sahne gibi aynaya bakıp aşık olduğum insanı görür gibi hissediyordum, gözlerinin içine baktığımda kendimi, yani özümü bulduğumu da anlamıştım.

Şimdi ise uzakta, bu uzaklığın mesafesini bile bilemeyecek kadar uzak ve ben kendimi kaybettiğimin farkına vardım. Ben de her şey gibi özüme dönmek istedim, istiyorum. Yani ben çok özledim, özlüyorum...


Peki, sizin kendinizi kaybettiğinizi düşündüğünüz bir an var mı? Böyle bir an varsa eğer hayatınızda özlediğimizi inkar etmeyelim ve daha özleyelim. Özleyelim ki kavuşursak eğer kavuşmanın kıymetini bilelim.