Parasite (Parazit), yönetmenliği ve senaristliği Bong Joon-ho tarafından yapılan 2019 çıkışlı Güney Kore kara komedi, gerilim filmidir.

Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Choi Woo-shik, Park So-dam, Jang Hye-jin filmin başlıca oyuncularıdır.

Konusu: Park ailesi, soyla gelen servetin klasik bir tablosu. Diğer yanda ise Kim ailesi, sokak zekası bakımından zengin ama başka hiçbir zenginliğe sahip değil. Şans veya kader olsun, bu iki ev halkı bir şekilde bir araya gelir ve Kim ailesi altın bir fırsatın varlığını hemen sezer. Kolej çağındaki Ki-woo tarafından manipülasyon konusunda yetiştirilen Kim çocukları, öğretmen ve sanat terapisti görevleriyle kendilerini Park ailesinin arasına çabucak yerleştirir. Kim ailesi “vazgeçilmez” lüks hizmetler sunarken Park ailesi ise habersizce evlerindeki her şeyi Kim ailesine kaybetmektedir. Ancak kısa sürede bu düzen bir tehditle karşılaşır. Asalak bir misafir, Kim ailesinin yeni keşfettikleri konforu tehdit eder hale geldiğinde vahşi ve zorlayıcı bir üstünlük mücadelesi patlak verir. Bu mücadele Kim ve Park aileleri arasındaki kırılgan ekosistemi yıkmakla tehdit etmektedir...
(Bu paragraf https://www.beyazperde.com/filmler/film-255238/ adresinden alınmıştır.)

Parazit, dünya prömiyerini Altın Palmiye Ödülü'nü kazandığı 21 Mayıs'taki 2019 Cannes Film Festivali'nde gerçekleştirdi. Bu ödülü alan ilk Kore filmi ve 2013'teki Mavi En Sıcak Renktir filminden beri ödülü oy birliğiyle alan ilk film olma özelliğini taşımaktadır. 92. Akademi Ödülleri'nde En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film dalında Güney Kore'den aday gösterildi.

92. Oscar Ödülleri'nde En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Uluslararası Film ve En İyi Orijinal Senaryo ödüllerini kazandı. 6 dalda aday olan ve 4 ödül kazanan Parazit, Oscar tarihinde ilk kez İngilizce olmayan bir film olarak En İyi Film (Best Picture) ödülünü alma başarısı gösterdi.
(Bu iki paragraf https://tr.wikipedia.org/wiki/Parazit_(film,_2019) adresinden alınmıştır.)

Filmi etkileyici buldum. Bir an olsun sıkılmadan izledim. Senaryosu da epey özgündü, daha önce izlediğim filmlerden çok farklı. Özellikle son yarım saati beklenmedik şekilde ilerliyor. Filmde “koku”nun işlendiği sahneleri özellikle çok beğendim. Bunun dışında da filmin akılda kalıcı sahneleri var. Genel olarak epey beğendiğimi söyleyebilirim. Hâlâ izlemeyenler varsa gönül rahatlığıyla izleyebilirler. :)