Şule Çiltaş’ın çevirmiş olduğu Pierre Broué’nin Almanya’da Devrim Adlı kitabı, 1918-1923 yılları Almanya’sına ışık tutan tarihi ve devrimci bir dil ile yazılmıştır. Kökleri bugüne uzanan devrimci mücadelenin Almanya’da nasıl yaşandığını ve dönemin gelişmelerini içeren kitap, bir tarihçinin kaleminden çıkabilecek nesnelliktedir ve bir devrimcinin deneyiminden oluşan oldukça çarpıcı nüveler barındırmaktadır.


Yazar, bu eserde anlatmak istediği temel meselenin daha iyi anlaşılabilmesi adına şu sözleri sarf etmektedir:


“1918’den 1923’e kadar, devrimcilerin Almanya’sında mücadele, her gün sokak savaşı, barikat saldırısı şeklinde gerçekleşmez, yalnızca makineli tüfekle, havan topuyla, alev makinesiyle yürümez. Aynı zamanda ve bilhassa fabrikalarda, madenlerde, halk evlerinde, sendikalarda ve partilerde, mitinglerde ve komite toplantılarında, politik-ekonomik grevlerde, sokak gösterilerinde, fikir savaşlarında, kuramsal tartışmalarda da kendini gösterir. Bir sınıf kavgası, öncelikle de işçi sınıfının bağrında bir kavgadır; hedefi ise Almanya’da ve dünyada dönüşüme kararlı devrimci bir partinin inşasıdır.” 


Eğer kitabı merak ettiyseniz Ayrıntı Yayınları'nın internet sitesi üzerinden kitap ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. 




Hazırlayan: Dilara Aydın