Pişmanlık nedir ve insan neyden pişman olur? Bu zamana kadar buna verilebilecek bir sürü senaryo örneğim vardı ama bu dönemde hissettiğim bir duygu olduğu için bunu size detaylı bir şekilde anlatmak istiyorum.

Bir gün bir yolda yürüyorsun ve varacağın yer uzak olduğu için düşünmeye bolca vaktin var. Aklından geçenleri, hayatını her şeyi gözünün önüne getiriyorsun. Sen seviyorsun, seni seviyorlar. İstediğine zor yollarla bile olsa biraz çaba ile ulaşıyorsun. Tabii ki herkes kadar senin de sorunların var. Ama olsun, sen yine de yaşadığın hayatın bu tarz sorunlara değer olduğunu düşünmektesin. Sonra bir anda kalbine bir ağrı giriyor ve aslında hiç istemediğin bir zaman diliminde hiç istemediğin bir olay yaşanmış, bu geliyor aklına. Kafan karışık çünkü ne yapman gerektiğini bilememişsin ve bir şeyler yaşanmış. Sen o anda o zaman diliminde hiç doğru mu yanlış mı diye düşünmemiş ve bir karar vermişsin. İşte, ani olarak kararını verdiğin ve o an o psikolojide sana doğru gelen bir şey bütün hayatına mâl olabilir. Düşünsenize, o an size en mantıklı gelen şey yarattığınız o peri dünyanızı başınıza yıkıyor ki zaten zor bir karar almışsınız o kadar da kolay olmamış. Ama daha sonrasında bu kararın bedelini sen ödemek zorundasınız çünkü bu kararı sen verdin. Bu kararı verdiğin etmenler, insanlar sıyrılıyor bir kenara ve sen yüzleşmek zorunda kalıyorsun. Sen yaptın diyorlar sana. O anda oluşan tek pişmanlığın ne olurdu peki? Kararı verdiğin için mi pişman olurdun? Bu kararı vermeni sağlayacak insanlar için mi? Yoksa bu kararı vermende hiçbir suçu olmadan etkilenen o kişi için mi?

Sizin bu kurgusal olayda ki düşünceniz ne olur bilemem ama benimki kesinlikle suçu olmamasına rağmen etkilenen o kişi için olurdu. Çünkü o kişi için pişmanlık yaşadığında verdiğin kararın yanlışlığını, bu kararı vermende etkili olan insanları ve bu kişiyi bu kadar severken nasıl bu kadar düşüncesizce yaklaştığını, bunları kafanın içerisinde tartabiliyorsun.

Dönüp arkama baktığımda kendime söylediğim tabii ki çok şey var ama bu yazımda duygusal olmayacağım, işin içinden çıkamayız yoksa. Ama öğrendiğim en büyük şey dürüstlük peşinden hep doğruyu getirir, önüne mantığı koyar ve gider. Hayır demeyi öğren, insan kırmamak için kimleri paramparça ediyorsun otur bir düşün. En basiti, herkes evine gittiğinde sen kendi odanda kendin ile baş başa kalacaksın. Kimi nereye koyduğuna ve ne kadar değer verdiğine dikkat et.

Umarım kaybetmeden bir şeyleri kazanırsın böyle bir olay yaşadıysan ya da yaşıyorsan. Sen yine de bu masadan ders almadan kalkma, kalkma ki artık sen diye biri olduğunu insanlar görebilsin.