Mitin öncelikle bir anlatı, belli bir grup insan için çok önem taşıyan bir öykü olduğu söylenebilir. Acaba öykülerin kökenini mitler mi oluşturmaktaydı? Mitoloji aynı zamanda tarihteki öyküleri mi ortaya çıkarmaktaydı?

"Mit" sözcüğü nereden geliyordu?

Yunanca μ (mi) sesinden türetilmiştir. Homeros döneminde "mitos", sözcüklerin bir öykü oluşturacak şekilde düzenlenmesi anlamını kazanmıştır. Daha sonrasında Yunan tragedyasında "olay örgüsü" kavramı ile bir tutulmuştur. -Böylece öykü süreçlerinin içine girmeye başlıyoruz.-

Aristo olay örgüsünü; başlangıcı, ortası ve sonu olan bir öykü olarak tanımlamıştır. Edebiyat olarak düşündüğümüz şey, sonradan bu temel düşünce üzerinde gelişir ve ona yazarın esinlendiği karmaşık detaylarla deneyimleri katar; bunlar da gerçek dönemleri, yerleri ve tarihçeleri yansıtır. İnsanlar öykü anlatır çünkü öykü anlatımında açığa çıkan bilinç, bizi bir tür olarak tanımlayan şeydir. Antik mitler, bizim ilk kültürel öykülerimizdir. Mitler yaratıyoruz çünkü buna mecburuz, çünkü doğuştan öykücüyüz.

Ayrıca mitler, ayinlerin bir parçası olarak değerlendirilmiştir. Yaratılış ve Tanrı mitleri, insanlarla bilinmeyen arasında bir bağlantı kurmak için yapılan mecazi girişimlerdir. Kahraman mitleri dünyevi folklor alanına yaklaşır. Bazı mitlerin halk öyküleri geleneği içerisinde öncelikle eğlendirme amaçlı anlatıldığı da bilinmektedir.