En iyisi düşünmemekti. Kaçmaktı. Kendi içime kaçmak. Fakat bir içim var mıydı? Hatta ben var mıydım? Ben dediğim şey, bir yığın ihtiyaç, azap ve korku idi.
(sayfa 182)
/
Mesele o anda adımın Hayri olmaması, gerçeğin dışında bulunmam idi. Bu tek manasıyla kaçıştı. Yalanın sihirli çizgisi içinde idim ve bu bana yetiyordu.
(sayfa 76)
/
İnsanların saadet anlayışları da gariptir. Kitaplara bakarsanız, kendilerini dinlerseniz, insanoğlunun esas vakfı akıldır. Onun sayesinde diğer hayvanlardan ayrılır. Beylik sözüyle, hayata hükmeder. Fakat kendi hayatlarına teker teker bakarsanız bu yapıcı unsurun zerre kadar müdahalesini göremezsiniz. Bütün telakkiler, hususi bağlanışları hep bu aklın varlığını yalanlar.
/
Hiç durmadan kendi kendime, "Ahmak mı, yalancı mı?" diye soruyordum. Hem ahmak hem yalancıydı. Belki de ahmak olduğu için yalancıydı. Belki de daha korkunç bir şeydi. Sadece şahsiyeti yoktu.
Saatleri Ayarlama Enstitüsü - Ahmet Hamdi Tanpınar
Yayınlandı
Acemi Elma
2021-12-17T19:12:50+03:00Bu kitaptan sonra -eğer kara mizah seviyorsanız- "Bojack Horseman"ı şiddetle tavsiye ederim. Aralarındaki muazzam benzerliğe hayret edeceksiniz.
Kenan Birkan
2021-12-17T12:03:36+03:00Hayri İrdal’ın onulmaz dünyası… Tanpınar çok çılgın bir adam. Müthiş biri. Keyifli okumalar…