Kaderlerine razı olmayıp istedikleri gibi yaşamak için, özgürlük için savaşan üç güçlü kadın...


Saç Örgüsü: Üç tutamı, üç parçayı birbirlerine dolayarak birleştirme işlemi.


Roman üç kadının kaderlerinin nasıl iç içe geçtiğini, hayatlarındaki paralellikleri, bağları anlattığı için "Saç Örgüsü".


Akıcı ve samimi anlatımıyla Laetıtıa Colombanı'nin ilk romanı oldukça başarılı.


Beni en çok etkileyen Smita. Hindistan'da toplumsal hiyerarşide kast dışı, her türlü haklardan yoksun bir Dalit, Parya, Dokunulmaz! İnsan dışkılarını elle temizleyen, üst sınıfın artıklarını ve kocasının avladığı fareleri pişirip sofraya koyan kadın. Okurken kabullenemedim, insanlığımdan utandım. Kızı Lalita için kast sistemine meydan okurcasına daha iyi bir gelecek hayalinin peşinden koşar.


İkinci kadın kahramanımız İtalya'da babasının peruk yapım atölyesinde çalışan, çok kitap okuyan genç bir kadın Giulia. Babasının başına gelen kaza ve ölümüyle nesillerdir faaliyette olan atölyenin başına geçeceği sırada şirketin iflasını öğrenir. Atölyeyi kurtarmanın ve kendi yolunu bulmanın mücadelesini verir.


Üçüncüsü ise Sarah. Kanada'da başarılı, hırslı, cam tavanları kırıp geçmiş bir avukat. Kariyerinin zirvesindeyken hastalığı nedeniyle altüst olur. Kariyeri ve kişisel yaşamı arasındaki dengeyi bulmaya ve hastalığıyla mücadele etmeye çalışır.


Kitap bir romana göre biraz yüzeysel kalmış, kurgusal derinlik bakımından fakir ve sonu sanki çabuk bitirilmiş daha iyi olabilirdi ya da karakterlerin yaşamlarının biraz daha sonrası kurgulanabilirdi.


Bir de kitabın yarısından sonra bu kadınların yaşamlarının somut olarak kesişmesini bekledim hep, olmadı. Güzel bir kesişim harika olurdu.


Roman kadınların karşılaştıkları zorluklar ve gösterdikleri mücadeleler bakımından evrensel bir mesaj veriyor biz okurlara. Sahip olduklarımıza şükürle sarılıp daha iyisine ulaşmak için umudun, direnişin ve değişimin gücünü hatırlatıyor. Tüm kadınların özellikle okumalarını isterim.


"Hasta olan o değildi. Asıl hasta olan ve tedavi edilmesi gereken toplumdu . Toplum zayıfları korumak , yanlarında olmak yerine tıpkı yaşlı filleri bir başlarına ölüme terk eden fil sürüleri gibi arkasını dönüyordu." Saç Örgüsü


"Köpek balıklarının içinde yaşıyorsan kanamamanda fayda var." Saç Örgüsü