19, 20 ve 21 bitti. Bizden neler aldı ve neler kazandırdı?


Hayatımdaki 32 sene sona erdi. Sağlıklı ve huzurluyum. Bu tuzumun kuruluğundan değil farkındalığımın artmasındandır. Bu yaşıma kadar ne kadar çok masal dinlemişim, ayılmak zaman aldı.


Vefa, saygı, iyilik ve benzeri kavramların yeniden tartışmaya açıldığını görüyorum. Güven tepeden tırnağa sarsılmış. İyiliğin taviz olarak kullanıldığı bir ortamdayız.


Diğer taraftan yetki sahibi şahısların adaleti menfaat merkezli yıktığını görüyoruz. Bu vesileyle domino taşları gibi devrilen sistem bizi bu hale getirdi.


Geçmişe baktığımda bu yaşananların tekerrür ettiğine şahit oldum. Lakin bu seferkinin diğerlerinden belli başlı farklılıklarının olduğunu düşünüyorum.

Bazı dönemlerde de sistemin aşındığına şahidiz. Bu dönemdeki fark kurulan kapital sistemin çöküşüne denk gelmesidir. Yaklaşık 100 yıldır devam eden sistem teknolojik gelişmelerin de etkisiyle hızlıca yozlaşmaktadır. Geçmiş devirlere baktığımda benzer durumlar mevcuttur. 2. Dünya Savaşı zamanında yaşanan yıkımların tarihte eşi görülmemiştir. Daha öncesinde yaşanan bir pandemi, veba salgını, darbelerden haberdarız. Bu dönemde ise her birinden bir miktar mevcut.


Yazımı bitirirken son olarak toparlamak gerekirse; büyüklerin eskiden daha iyi dediği düzen aslında sisteme daha geniş pencereden bakamamasından ötürüdür. Şartların zorluğundan bahsedildiğinde geçmişte daha zorlandıklarını iddia edebilirler. Zor zamanlardayız. Avantajın ve dezavantajın büyük olduğu bir dönemdeyiz. Herkese farkındalığın yüksek olduğu günler diliyorum.