Bir insanın diğer bir insana yapabileceği en güzel şey samimi bir duadır.

Size hiç derdinizi sormadan dua eden herhangi bir insan oldu mu?

Çok nadir bir durumdur derdi dinlemeden dua eden insanları bulmak. İyilik etmeden duayla karşılaşmak ya da istemeden dua ile karşılaşmak... İnsanlar ilk önce derdinizi dinlemek isterler, daha sonra sözünüzü yarıda kesip ortak bir dert anlatmaya başlarlar, ardından ucunun kendisine de dayanacağı bir duayı da kondurduktan sonra konuyu sonlandırır.

Bir yaz günü dışarı çıkmak bahanesi arayan Hümeyra isimli kızımızın yolu bir parka düşer. İnsanları incelemek için bir banka oturduğu sırada, yanına aslında kendisini hiç tanımadığı, hatta kendi hayatını bile bilmediği bir oturur. Konuşma şöyle başlar.

—Merhaba, nasılsın? (Biraz tebessüm oluşur.)

—İyiyim, teşekkür ederim, siz nasılsınız? (Tebessüm devam eder.)

—Sormadan oturdum ama eğer rahatsız ettiysem kalkabilirim.

—Hayır, rahatsız olmadım. ( Ama yalnız kalmak için gittiğini söyleyemezdi.)

—Çok iyi birisin, seni çok seviyorum. Umarım Allah senin gönlüne göre verir. Bu mübarek günde duamı kabul edeceğini eminim. İçindeki sıkıntıları alsın, sen çok değerli birisin.

(Mübarek gün derken yüzündeki tuhaflığı fark etmiş olmalı ki konuşmasına aynen şöyle devam etti.) Hani bugün cuma ya, ondan dedim.

Şaşkınlık İçinde bu nereden geldi dercesine baktı Hümeyra. Sonra kalkmak istediğini belirtircesine bir davranış sergiledi, devam etti karşısındaki:

—Çok konuştum sanırım, başını arttıysam özür dilerim. Bazen susmam gereken yerde susmuyorum, özür dilerim.

—Hayır ne kusuru, benimle konuşmuş olmana sevindim, dedi ve kalktı. Birkaç adım attı ki arkasından şu sözleri duydu Hümeyra:

—Seni seviyorum sen çok iyi birisin, çok değerlisin.

Hümeyra, şaşkınlığı devam edercesine tanımadığı birine:

—Ben de seni çok seviyorum, sen de benim için değerlisin, dediğinde karşısında oluşan gülümsemeyi unutamadı. Şimdi gelelim meseleye, şu ana kadar ilginç hiçbir şey görmediniz, etkilenmediğinizi hissedercesine şunu eklemek isterim: Hümeyra'nın yanına oturan binlerce insandan çok daha farklı olan kalbi tertemiz down sendromu kızdan başkası değildi. İlginç olan şey onca insan Hümeyra'ya derdini sorup sonra dua ederken tanımadığı ve kalbinin tertemiz olduğu birinin ona kalben samimi dua etmesi ve daha önemlisi ona çok kıymetli olduğunu söylemesi onu çok etkiledi. Aslında bu kadar basit samimi dualar etmek. Neden sormadan, kişi sormadan sadece karşısındaki insan olduğu ve dua ihtiyacı olduğu için onu duaya dahil etmemiz, kalben onu iyi hissettirmemiz bu kadar kolay.

Gerçek dostlar, gerçek dualar ve gerçek insanlar kromozom saymaz.