Orta Doğu Enstitüsü’nün son sergisinde farklı ülkelerde yaşayan ve on yıl süren iç savaşın sonuçlarını sanatlarıyla çözmeye çalışan 14 Suriyeli sanatçı yer alıyor.
Orta Doğu Enstitüsü'nün (MEI) son sergisi Bu Aysız Kara Gece (Serginin başlığı, Suriyeli şair Da'ad Haddad'ın (1937-1991) bir şiirinden esinlenmiştir.).
Ayaklanmadan ve Suriye iç savaşının başlamasından 10 yıl sonra oluşan Suriye sanatına odaklanıyor. Sergiyi; çalışmaları sıradan Suriyelilerin deneyimleriyle son on yılın çatışmasını, travmasını ve ümidini araştıran önde gelen Suriyeli çağdaş sanatçılar sergiliyor.
New Yorklu yazar ve araştırmacı Maymanah Farhat'ın küratörlüğünü yaptığı sergide 14 sanatçı yer alıyor. Sanatçılar, sıradan Suriyelilerin deneyimlerini sanattaki gerçekliklerini yansıtmak için kullanıyor, “son on yılın çatışmalarını, travmasını ve ümidini araştırıyor.”
Eserler, Suriye'nin yaşadığı yaygın yıkımı ve yerinden edilmiş milyonlarca vatandaşın resim, multimedya, fotoğraf, video ve enstalasyondan yararlanarak nasıl yaşadıklarını yansıtıyor. İzleyiciler onların rehberliğiyle, basın açıklamasında da ifade edildiği gibi, "devrimin barışçıl başlangıcından sonuçta ortaya çıkan insani krize kadar" iç savaşı daha iyi anlıyor.
“Sergide, bugün çalışan en önemli çağdaş Suriyeli sanatçılardan bazıları yer alıyor. Çalışmaları muhalefet, kayıp, travma, hayatta kalma, hafıza, yerinden edilme ve göç gibi temalar etrafında bir dizi perspektif sunuyor ” diyor sergi düzenleyicisi Farhat. "Ama belki de en güçlüsü, çatışmalardan etkilenen insanların yaşamlarına vurgu yapmalarıdır, çünkü onların hikayelerinde ve sanatçıların hikayelerinde, sıradan Suriyelilerin daha iyi bir gelecek inşa etmeye kararlı olduklarını ve kültürlerini devam ettirmeye olan inançlarını görüyoruz."
MEI'ye göre, öne çıkan sanatçıların yarısı "devrim sırasında Suriye'den ayrıldı," diğer yarısı "daha önce göç etti veya yurt dışında doğdu."
14 sanatçı şu anda Fransa, Almanya, Lübnan ve ABD'de yaşıyor. Son on yılın büyüklüğü ve karmaşıklığını iletmek için bir dizi görüntü ve medyayla çalışıyorlar.
Gösteri Suriye'yi aşıyor.
MEI Sanat ve Kültür Merkezi Direktörü Lyne Sneige, “Çalışmalarıyla sanatçılar, evrensel bir mücadele ve umut hikayesi ve adalet ve özgürlük arayışının insan bedelini anlatıyor.” diyor.
Basın açıklamasına göre sergiye, Lübnan-Beyrut merkezli Suriyeli prodüksiyon evi “Bidayyat” işbirliğiyle Suriyeli film ve belgesellerin film gösteriminin yanı sıra sanatçılar ve küratör ile panel söyleşileri de desteklenecek. MEI’nin Suriye programı, "15 Mart 2021’de büyük bir politika konferansı da dahil olmak üzere yıldönümüne yönelik politika programlarına" ev sahipliği yapacak.
Kaynak: https://www.trtworld.com/life/an-artistic-ode-to-syria-ten-years-after-the-war-44514?utm_source=other&utm_medium=rss&utm_campaign=Bundle&utm_medium=referral&utm_source=Bundle (TRT WORLD, An artistic ode to Syria, ten years after the war.)
Yazar: Nehir Aylaz