Hayatta sevilmekten çok anlaşılmaya ihtiyacımız var. Oğuz Atay'ın da dediği gibi: “Beni hemen anlamalısın, çünkü ben kitap değilim, çünkü ben öldükten sonra kimse beni okuyamaz, yaşarken anlaşılmaya mecburum.” Çünkü anlaşılmak sevilmekten daha değerli. Neden derseniz, hayatta sevgi hep var ama bizi anlayan insanlar bulmak daha zor. 

Kendimden biliyorum, anlaşılınca daha özel ve güzel hissederiz kendimizi. Sevilmek de çok güzel tabi. Ama biri beni dinlediğinde ve anladığında kendimi hem güçlü hem de özel hissediyorum. Şu ana kadar birçok insan girdi hayatıma. Bir sürü arkadaşım, ablam, abim, kardeşim oldu. İyiyi de gördüm, kötüyü de. Sevgi nedir bilmeyen, dinlemeyen, karamsar, soğuk ve bencili de girdi hayatıma. Sevgi dolu, neşeli, dinlemesini bilen, iyi yürekli ve sıcakkanlı insanlar da girdi hayatıma. Ki onlar hâlâ hayatımda. Lakin beni önemseyen, dinleyen ve en önemlisi de anlayan çok az insan var çevremde. Bunlar hep bir adım önde benim için. Çünkü onlar sayesinde kendime olan inancım ve öz güvenim arttı. Kendimi hiç yalnız hissetmedim. Çünkü anlaşıldığını, duygu ve düşüncelerinde yalnız olmadığını bilmek huzur verici bir his. Kendini uzun uzun anlatmak zorunda değilsin dostlarının yanında. Çünkü seni en iyi dinleyen ve anlayan onlar. İyi ki varlar. Kendini ifade edemediğin zamanlar oluyor, sadece susuyorsun bazen ve senin sessizliğini bile anlayan, sebebini bilen dostlarının olması harika bir şey. İyi ki tanımışım hepsini.

Aslında anlaşılmanın basit bir yolu var. O da dinlemek. Lakin çağımızın en büyük sorunlarından olan iletişimsizlikten, hızlı yaşamaktan, dinlemeye tahammülümüz kalmadığından karşımızdakini anlayamıyoruz. İyi bir şekilde dinleyip empati kurmayı becerebilirsek sorun çözülür. Bizlere dinlemeyi, empati kurmayı ve kendine her şartta anlayış göstermeyi bilen insanlar lazım. Böyle birini buldunuz mu sakın bırakmayın. Çünkü sizi seven insanlar olacaktır ama dinleyen, anlayan ve önemseyen kişiler hep çıkmaz karşınıza. Bu yüzden dostlarınızı hiç bırakmayın. Onlara değer verin. Sevin, önemseyin ve dinleyin. En basit tartışmada kapıyı vurup gitmeyin, çabalayın ki karşınızdaki de sizin onları önemsediğinizi görsün. Onlara değerli olduklarını, onları anladığınızı, her şartta dinleyeceğinizi söyleyin. Sevginizi göstermekten çekinmeyin. İnsanların sevildiğini, önemsendiğini, anlaşıldığını duymaya ihtiyacı var. Çünkü öldükten sonra bunu telafi etmek mümkün değil. Her daim anlayışlı olun. Sevmekten vazgeçmeyin. Yormadan, güzel ve beklentisiz sevin. Böylece sizi anlayan insanların sayısı da artacaktır.