Sözcü gazetesi, manşetten, Cumhurbaşkanının muhalefette olan halk kesimlerine yönelik tanımlamalarını yayınlamıştı. Hepsi bir sevgisizlik eseri. Oysa aynı Cumhurbaşkanından Hacı Bektaş Veli'nin " yaratılmışı severiz yaratandan ötürü" cümlesini de duymuştuk. O zaman şöyle düşünüyorum: demek ki kendi inanç çizgisindeki mümin kardeşlerini seviyor, insanlık ailesine karşı bir sevgisizlik taşıyor, hatta sanki sözel şiddet uyguluyordu. Yeni dönemde de devam edecek mi göreceğiz..


Sözel şiddeti sürdürmemek, durup düşünmek gerek: Acılar hep şiddetten kaynaklanır. Toplumumuzda kadına, çocuğa, güçsüze, hayvana, börtü böceğe hep şiddet var. Acıyı arttırmamak gerek. Çözüm SEVGİdir diyeceğim. Nice acılar var, biliyorum ve romantiklikle suçlanacağım. Gene de diyorum ki temelde sevgi eksikliği. Çözüm Spinoza'da.


Spinoza'nın amor intellectualis ( Akli sevgi) adını verdiği aşamaya ulaşmakla çözülecek sorunlar inşallah.


Spinoza'ya göre devlet: "insanların ruhları ve bedenlerinin bütün işlevlerini güven içinde yerine getirmeleri için, özgür bir akıldan yararlanmaları için, nefretle, öfkeyle ya da dalavereyle kavga etmemeleri için, art niyet olmadan birbirlerine destek olmak için kurulmuştur. Demek ki devletin amacı gerçekten özgürlüktür"


Özgür insan önemli. Spinoza'ya göre özgür insan neleri sevip neleri sevmeyeceğini bilen insandır,ve ne yapıp edip bu doğrultuda davranır. Bunun için aklı nefsin elinden, kölelikten kurtarmak gerekir. Bu kendine ve yaptığın eyleme dair bilgiyle olur. İnsan kendi yapısının özünü anlamalıdır. Bu bilgidir ve bu bilgi doğru yaşama bilgisine dönüşür. Böylece nefsinin, hevasının isteklerine kapılmadan, korku-ödül ya da yasalarla sınırlandırılmadan yaşayacaktır. Herşeyi aklın süzgecinden geçiren insan mutluluğa ulaşacaktır.


Doğru yaşam sevgiyle sürdürülür. Olan biteni geniş açıdan görme, bilme sorumluluğu ile bu görmeyi severek gerçekleştiren insan amor intellectualis 'e ulaşır.


Bütün bunlar eğitimle gerçekleşir. Herkese ve öncelikle devlete düşen görev, yani kişi, toplum ve devlet olarak SEVGİye öncelik vermeliyiz. Her işte sevgi. İnsana, topluma, hayvana, çevreye sevgi. Ve doğru yaşam bilgeliği gelecektir aklın yardımıyla.


Tanrı yolumuzu, devletimizi, milletimizi yüceltsin.