Kendi hayatımızdan kopardığımız küçük parçalardan bütünleştiririz algıladığımız dünyayı. Dünya bir kaya sıkışmasıdır, üzerinde bitkiler büyür, denizlerinde balıklar yüzer, ölür, çöllerinde ıssızlık vardır, geceleri soğur, geceleri uzaklaşır kutupları birbirinden fakat insanın bilincinde olanlar başkadır, hiçbir makine yoktur onları bilen.

Bu yüzden öğütler boşunadır, düşünen insana, sunulan seçenekler çoktan seçilmiştir çoktan belirlenmiştir öleceği yerleri. Kimsenin olmadığıdır insanın gözü.

Zamanın tekilleştiğidir acı, çünkü sessizliktir bekleyiş. Elin varlığı uzanmasının mümkünü değildir ya hani!

Ölene kadar iç sesine saldıranlara yaşamın gerçekliğini anlatamazsınız. Binden fazla algıyla adı önceden konulmuş bir şeye bakmanın acısını onlar bilirler; soruların bombalarıyla patlar bilinçten duvarları. Cevaplar hep değişken, cevaplar hayalkırıklıklarıdır. Eski yaşamına elveda diyenlere kimse taziyeye gitmez, çünkü o bir ceset taşıdığını belli edemez; bir toprak yoktur da gömemez elindekini. Algılar genişletir mahvını, algılar genişletir evrensel olmaya çabalayan bir insanın acısını; çünkü her yere ulaşmak yoktur, görüntüler yalan söyletir kelimelerine.

Bir köşeye çekilmekten öteye geçemez hisseden kişinin gözkapakları, herkesin acı çektiğini algılayan bir bilince ait gözler kapansa da görmeye devam eder; uykularına sızar dünyanın çöküşü. Sessizlik sızar kulaklarına şarkısıyla ve Tanrının kayıtsızlığı. Her şeyini vermeye hazırdır oysa her şeye inanmak için, hazırdır tatlı bir uyku ve tatlı bir rüya için. Sesler artık aynı değildir, kelimeler düşmanlaşmıştır çoktan, yakınındaki her şey bir fısıltıya dönüşmüştür. Her şeyi bırakmak kalmıştır geriye fakat her şeyi bırakacak kadar bırakmamıştır hiçbir şeyi. Her şey yarım kalmıştır içinde, her şey başlamaya hazır halde, her şey taşınabilir halinde, içindedir onun. Bulunduğu hiçbir yerde bütün olmanın sefasını sürememektir düşünmenin bedeli. Güneşin tepede olduğu ve rüzgarın yaprakları hışırdatarak geldiği ferah bir günde her şey grotesk görünür düşünenlere. Hiçbir şeye anlam vermeye çalışmadan bağlarını çöze çöze gene de bağ kurmaya devam ederek.