(Öncelikle konuyu derinlemesine irdelemek şeklinde değil, ana başlığı şeklinde ele almaya çalışacağım. Yorumlarınız ve fikirleriniz ile konu daha iyi ele alınabilir diye düşünüyorum. Hatta çeşitli yazarların nasıl yazdıklarına ait fikirleri kitap ismi veya kısa bir özetle yorumlara eklemek konuyu daha iyi kavramamıza yardımcı olacaktır.)
Her yazınsal eserin temelinde esin kaynağının ve besin kaynağının payı büyüktür. Tıpkı yiyip içtigimizin kalitesi nasıl bedensel sağlığımızın iyi olmasında büyük payı varsa okuduklarımızın kaliteli olması da yazılarımız için iyi bir besin kaynağı oluşturur. Ama sadece iyi eserler okumak yetmeyebilir. Burada işin bir kısmını hayatla olan ilintimiz üstlenir. İlintinin içimizde yarattığı etki ne derece büyük veya içerimizdeki bir yerlere bir derece dokunuyorsa esinlenme başlamıştır artık. Esin kaynağına bakış açımız bir bakıma besin kaynağımızın yansımasıdır aslında. Neler okuduğumuz bir bakıma nasıl düşüneceğimizi bilincimize öğretir, sorgulatır ve esinimizi bir biçime kavuşturur. Bu biçim aynı zamanda o yazarın kalemi, kimliği, tarzı ve kelimeleridir diyebiliriz. Burada en can alıcı nokta ise bu biçimin "ne okumalıyım" yani "besin kaynağım ne olmalı" sorusuyla ortaya çıkmasıdır. Beslenme olmazsa üretim olmaz; bilinçaltı ile yazılanlar dışında üretim git gide azalır ya da verimsiz, kısır olmaya başlar. Hayata bakış felsefemizin seçimi bize nasıl yazacağımızı, nasıl besleneceğimizi ortaya çıkarırken yazarlıkla bağlantılı aldığımız örgün eğitim (edebiyat, felsefe, sosyoloji, siyasi bilimler gibi vb.) bu besin kaynağının kalitesini büyük oranda yükseltip çeşitlendirir. Özetle şunları ortaya koyabiliriz: her şiirin (yazının) bir esini, bir bilgisi ve işçisine ait bir anlatımı, bir anlamı, bir bilgi birikimi, bir felsefesi-siyasi duruşu (kimliği) vardır. Ve en zoru ise yazarın bir seçim yapmak zorunda oluşudur. Tüm bunları içselleştirip "körelmiş yeteneğimi törpüleyecek miyim," yoksa mazimde "bir zamanlar ben de bir şeyler yazıyordum." olarak mı kalmanın seçimidir bu...
Not: Bu konu, içinde birçok temel soruyu barındırıyor elbette. Misal eğitimli yazar olup olmama durumu, okuyan yazar olup olmama durumu, neden-niçin-kim için yazdığının ideolojik durumu gibi vb.)
Sonrası için irdelenecek konu:
-Esin kaynağı nasıl işlenir?
-Besin kaynağı nasıl kullanılır?
-Örgün eğitimin önemi.
-Yaşam biçiminin yazma yaratımına etksi
-Yazının demlenmesi.
-Ne okumalıyım?