SIR. Sır nedir? Sırra vakıf olmak ne demektir? Sırrı arayan bulur mu? Sır akılda mı gönülde mi saklı? Sırra neyle ulaşılır?


İlk gençlik yıllarımda Sır konusu beni epey uğraştırmıştı. Bektaşi sırrı diye bir şey olduğunu duymuştum. Dedebaba olan dedeme sordum. Cahildim, ısrar ettim. Sır yok dedi sevgi var. Bilemiyorum belki de tarikatın attığı olta idi. Sonra makalat'ı okudum. Şeriat, tarikat, marifet, hakikat . Her biri 10 makamdan 40 makam.


Hakikatin ilk makamı toprak olmak. Biliyorduk elbette topraktan gelmişiz, toprağa gideceğiz. Burada alçak gönüllü olmayı kastediyor diyoruz. Ama sonradan anladım, hakikatin 1. Makamı için toprak olmak gerekliymiş dedim.2. Makam 72 millete bir gözle bakmak. Evet zor, hakikatin basamakları şöyle devam ediyor:

3. Elinden geleni yapmak

4. Yaratılmışların kendisinden güvende olması

5. Tanrı karşısında eğilmek, itibar bulmak ve konuksever olmak

6. Hakikat sırlarından söylemek

7. Seyir

8. SIR

9. Yakarış

10. Müşahede, çalap tanrıya ulaşma.


Amma 40 makamın hiçbirinde eksiklik olmamalıymış. Aşk sarhoşu bir şair, 'alimler medresede buldu, ben meyhanede bulduysam nolmuş' diyor. Elbette yaş kemale erince bazı keşiflerimiz oluyor yaşama dair. Bilimadamları laboratuvarlarda, teleskop başında mikrodan makroya evrenin sırlarını çözüyor. Çözülen her Sır yeni sırlar getiriyor. Bizler de aklımızın yettiğince bilgileniyoruz, bir genel bakış oluşturuyoruz.


"Sır" diye bir kitap yayınlanmıştı. Başarılı ve zengin olmanın yolu diye tanıtılmıştı. Almadım, okumadım. Bektaşi olmaya çabalıyor, Yunus'a, Hatayi'ye tutunuyordum. Örn. Hatayi şöyle diyordu:


Hatayim der ben burdayım

Hak divanında dardayım

Sen bendesin ben sendeyim

Ne sen olur, ne ben olur


Yıllar içinde Vahip Ümmi'nin bir dizesinde şu sırrı buldum:

"Sırrının mazharıdır insan sıfatın senin"


Sağlıkla sevgiyle kalın