No Land - Sodom Gomore en sevdiğim şarkılardan biridir, hatta son zamanlarda türkçe pop dışında dinlediğim tek şarkı diyebilirim. Grup Azeri bir grup olduğu için uzun bir süre 'Sodom Gomore'yi Azerice bir deyiş sandım. Şarkıda şu şekilde geçiyor:
Yattığım yatak Sodom,
Gomore olmuş algılar.
Varlığın o mest eden hafifliğinde
Kaygı var.
Daha sonra That '70s Shows dizisinde bir diyalogta "Sodom ve Gomora'nın arasında gibi" repliği geçti. Ben de merak ettim ve araştırmak istedim. Öncelikle Yakup Kadri'nin Sodom ve Gomore isimli bir eseri var. Okunacak kitaplar listeme girdi bile. Yeni öğrendiğim şeylerse şöyle:
Eski Ahit'te bahsi geçen iki günahkar kent: Sodom ve Gomora. Hz. Lut'a ziyarete gelen erkek bedenine bürünmüş uhrevi varlıkların Sodom'un diğer erkekleri tarafından münasebet amaçlı arandığını gören Tanrı Lut'a karısını ve iki kızını alıp başka bir yere gitmesini emrediyor.
"... çabuk ol, hemen kaç! Çünkü sen oraya varmadan bir şey yapamam.” Lut Soar’a vardığında güneş doğmuştu. Rab, Sodom'un üzerine gökten ateşli kükürt yağdırdı. Bu kentleri, bütün ovayı, oradaki insanların hepsini ve bütün bitkileri yok etti."
(Tevrat – YARATILIŞ 19 yar 23-26 )
Ahit'te tasvir edilene göre; Lut Peygamber, Sodom ve Gomore kentleri arasında kalan Soar şehrine gidiyor. Soar, o zamanlarda küçük anlamına geliyordu ama günümüzde "temiz kalmış, etkilenmemiş" anlamında kullanılıyor.
Şarkı sözüne geri dönersek;
"Yattığım yatak Sodom,
Gomore olmuş algılar."
"Yatağım ve algılarım kirli" gibi bir anlam var. Hatta "algılarım ve yatağım arasında sıkışmış olan ben, Sodom ve Gomore arasında sıkışmış Soar gibiyim. Bu kirlilikten etkilenmedim" gibi bir anlam da çıkar.
"Sodom ve Gomore arasında kaldım" demek de, "beni çevreleyen günahlardan etkilenmedim, arada sıkıştım; ama temiz kaldım." anlamında kullanılabiliyor. Günümüzde İsrail'de, Lut Gölü'nün güneydoğusundaki el-Lisan Yarımadasının güneyinde sığ suların altında kaldıkları tahmin edilen Sodom ve Gomore kentleri alabildiğince aydınlanmamış ve mitsel bir havayla filmlere, kitaplara hatta şarkılara konu olmaya devam ediyor.