Evrendeki en tehlikeli canlı insandır.Çünkü insanın olumlu ya da olumsuz yönde kullanabilceği bir aklı ve iradesi var.Bütün kötülükler insandan çıkar güzelliklerin çıktığı kadar.Hayvanlar ise aklı olmayan iradesi olsa da kısıtlı ve ilkel olan canlı türleridir.Aklını kullanamayan, doğru- yanlış, iyi- kötü, kavramlarının ne demek olduğunu bilmeyen kendi içlerinde zararlı zararsız diye ayrılan hayvanların, verdiği zararları yargılamak yaşam haklarını, ellerinden alarak cezalandırmak etik değildir. Aklı ve iradesini hür kullanabilen insanlar mı suçlu yoksa kendi insiyatifinde olmayan ekosistemin onlara verdiği görevleri yerine getiren hayvanlar mı suçlu? En az bizim kadar yeryüzündeki bütun canlıların yaşam hakları var doğal ölüm ile yaşama veda etmeyen her canlının hesabı sorulmalı.Fakat bir hayvanı yargılamak bir hukuk sistemini düzeni yargılamaktan daha kolay.

Saldırıya uğrayan bireyler için ne söylenebilir üzüntü nasıl tarif edilebilir bilemiyorum.Ki eminim orada kim olsa öncelikli olarak saldırıya uğramış bireyin hayatını kurtarmaya odaklı olur.İyileştikten sonraki tramvasını düşünmek bile istemiyorum.Ama bu kimin suçu ?

Köpeklerin de duyguları vardır mutluluk, korku, üzüntü, öfke heyecan, memnuniyet, ve aşk. insana özgü duyguları taşıyan bir hayvan türünü anlamamak yargılamak, suçlamak akıl işi değil.Nasıl ki sevgisiz şiddete meyilli bir aile de büyütülen çocuğun ilerde sorunlu bir kişiliğe sahip olması mümkünse bir köpeğin de sahibi tarafından eğitilme şekli çok önemli.Karanlık odalarda aylarca çiğ etle besleyip köpekleri sokağa salan ruh hastaları var.

Bu konuda bilgi sahibi olan kişiler bildiriyor; Pitbull dahil hiçbir köpek doğuştan agresif değildir.Fakat insanların olumsuz yetiştirme tarzları yaklaşımları köpeğin saldırganlığını ortaya çıkarabiliyor .

Ee ama holiganlığa gerek yok bu tür toplumsal olaylarda fikirleri kategorize etmek en büyük hata.Tek bir doğru var o da evrendeki her canlının yaşam hakkı var.İnsan akıl ve irade olarak üstün bu yüzden evrenin kontrolü en çok onun elinde.Dilde dini argümanlar kullanıp göz boyamak yerine dini argümanları eyleme döküp gerçekleştirmek çok daha mantıklı. Zira hiçbir dini öğretide bir köpeği insanlığa aykırı bir şekilde zapt ederek sokaktan toplamasını emretmiyor. Kimse barınaklara karşı değil, olamaz da.Ama herkes barınak koşullarının farkında. 

Hukuk sistemi sağlıklı işlesin, belediyeler üzerine düşeni yapsın, barınak koşulları iyileştirilsin, kısırlaştırma yapılsın.Planlı programlı politikalar yürütülsün. Ne dert kalır ne tasa. Aklı dengesi yerinde olmayan bir bireyi olumsuz davranışları yüzünden yargılayamıyorsak ruh hastalarının kendi öfkelerini depolayarak eğittikleri köpekleri de yargılayamayız.