Sosyal medya, insanlara fikirlerini özgürce ifade edebilecekleri bir alan sunmaktadır. Son yıllarda Twitter, Instagram ve Facebook gibi platformlar tartışmaların, aktivizmin ve protestoların örgütlendiği yerler haline gelmiştir. Bu platformlar, saniyeler içerisinde milyonlarca insana ulaşabilme imkanına sahip olduğundan güçlü sosyal hareketler ortaya çıkartma konusunda oldukça başarılıdır.
Toplumu bir konu üzerinde örgütlemek isteyen, protestoya davet etmek isteyen bireyler yayınlayacakları bildirilerini özellikle bu dijital platformlar üzerinden yayınlamayı tercih ederler. Çünkü, insanlar zamanlarının çoğunu sosyal medya platformlarında geçirmektedir ve oldukça açıktır ki bu platformlar bireylerle bağlantı kurma, bilgi paylaşma ve bireylere seslerini yükseltme imkanı sunma açısından oldukça güçlüdür.
Sosyal medya hareketleri, geniş kitlelere ulaşarak kamuoyunu etkileme ve dönüştürme potansiyeline sahiptir. Bu hareketler toplumsal bilincin artmasına ve farklı perspektiflerin duyulmasına katkıda bulunabilir.
Sosyal Medya Hareketlerine Örnek
Gezi Parkı Protestoları:
2013 yılında, İstanbul Beyoğlu’nda bulunan bir halk parkının yıkılma planlarıyla başlayan
protestolar sosyal medya platformlarıyla birlikte büyük bir hızla oldukça geniş kitlelere ulaşarak dikkat çekti. İnsanlar sosyal medya üzerinden olayları takip ederek yorumlarda bulundular, düşüncelerini paylaştılar. Yeni yapılacak olan eylemler için bu platformlar üzerinden, farklı bölgelerdeki insanlar ortak bir saat ve eylem planları belirleyerek seslerini daha çok duyurma imkanı buldular.
Bu hareket en başta çevresel eylem iken medya hareketleriyle birlikte demokrasi, ifade özgürlüğü ve hükümetin verilebilirliği gibi daha geniş sorunlara yönelik bir hareket haline gelmiştir.
#BenDe Hareketi
#MeToo olarak bilinen, sosyal medyada yayılan bu hareket Türkiye’de de güçlü bir yankı
bulmuştur. Bu hareket çerçevesinde cinsel saldırı ve taciz konularında mağdurlar yaşadıkları olayları anlatmışlardır. Hareketin, mağdurların kendi hikayelerini paylaşmalarındaki amaç ise tecavüz ve tacize karşı çıkmak, farkındalık yaratmak olmuştur.
Sosyal medyada oldukça büyük bir etki yaratan bu hareket toplumda cinsiyet eşitsizliği, tecavüz, taciz, kadın hakları gibi konularda önemli bir farkındalık yaratmıştır.
Sonuç
Sosyal medya, toplumun sesini yükseltme ve toplumsal değişimi tetikleme potansiyeline sahip önemli bir araç haline gelmiştir. Sosyal medyanın gücüyle birlikte, bu hareketler, demokrasi, insan hakları, cinsiyet eşitliği ve daha pek çok konuda farkındalık yaratmıştır.
Özellikle Türkiye’deki sosyal medya hareketlerinin önemi ve etkisi, gelecekteki tartışmalara ve toplumsal dönüşümlere ilham kaynağı olmaya devam edecektir.