Varyag kökenli bir aileden gelen Kiev prensesi Olga, tarihteki en kanlı intikama imza atmış bir kadının gerektiğinde ne kadar acımasız olabileceğini gözler önüne sermiştir. Pskov’da dünyaya gelen Olga, 8. ve 9. yüzyılda Rus topraklarına göç eden Vikingler olan bilinen Varyag soyundan geliyordu.


Kiev Knezliğinin başında olan prens Igors ile evlenen Olga, bu evlilikten Svyatoslav isminde bir erkek çocuğu sahibi olur. Mutlu ve mesut bir aile olarak yaşamlarını sürdükleri sırada her şey bir anda tepe taklak olur. Igors’un ağır vergiler ödemek zorunda bıraktığı Drevlian Doğu Slav kabilesi isyan çıkartarak Igors’u öldürürler.

Kocasının pusu kurularak öldürülmesinin ardından oğlu henüz 3 yaşında olduğu için tahta geçen Olga, yönetimi devralır. Kocasını öldüren Drevlianlar, Olga’ya elçiler göndererek daha fazla kanın dökülmesini istemediklerini söyleyerek Prensleri Mal ile evlenerek yönetimi ona devretmesini teklif ederler. Bir kez intikam ateşiyle yanmaya başlayan Olga’nın bu teklife cevabı elçileri diri diri gömdürmek olur.


Kocasını öldüren kabile için intikam planları yapmaya başlayan Olga, evlenmelerini istedikleri prens Mal’a mektup göndererek evlilik teklifini kabul edeceğini ancak halkına bu evliliği kabul ettirebilmek için prensin yanına giderken kendisine eşlik edecek asilzadeler göndermesini ister. Drevlian kabilesi en seçkin asilzadelerini gönderir, Olga asilzadeleri dostane bir şekilde karşılayarak dinlenmeleri ve temizlenmeleri için hamam hazırlattığını söyler. Asilzadeler hamama girdiği anda kapıları arkalarından kilitleyerek hamamı ateşe vererek diri diri yanmalarını ve ölmelerini seyreder.


Kocası Igors’u katleden bu ırktan sonuna kadar intikamını alacağına dair yemin eden Olga’nın yeni planları vardır. Drevlian’ların yanına giderek kocası için bir cenaze yemeği tertip ederek aralarındaki kanlı savaşı bitirme teklifini sunar. Cenaze yemeğine ülkenin ileri gelenlerini, asilzadelerini, soylu kişilerini davet eder. Yemek sırasında hizmetkarlarına bolca şarap ikram etmelerini tembihler, içkiden gevşeyen Drevlian barışın sağlandığını sansalar da büyük yanılgıya düşerler. Olga, askerlerine emir vererek 5000 Drevlian’ı kılıçtan geçirterek öldürür. İçi bir türlü soğumayan Olga, kocasının katillerini ayrıca kaynar suya atarak öldürür. Katliamın ardından Kiev’e dönerek Drevlian soyunu kazıyarak yok etmek isteyen Olga, ordusunu toplamaya başlar.


Korku içindeki Drevlian’lar Olga’ya elçi göndererek evlilikten, tahttan vazgeçtiklerini ve istediği kadar vergi ödemeyi kabul ettiklerini bildirirler. Olga elçilere vergi istemediğini, barışın simgesi olarak her evden bir güvercin gönderilmesini ister.

Barışın gelmesine sevinen Drevlian’lar evlerinde besledikleri tüm güvercinleri Olga’ya gönderirler. Askerlerine güvercinlerin ayaklarına kükürt ve fitil bağlamaları için emir verir. Akşama doğru ayaklarında fitil bağlı olan güvercinleri, fitilleri ateşe vererek güvercinleri serbest bırakır. Güvercinler geldikleri yere yuvalarına, ağıllara ve samanlıklara döner. Döndükleri anda her yeri alevler sarmaya başlar. Çoğu Drevlian’lar evlerinde yanarak ölürken kaçanlar da şehir dışında bekleyen Olga’nın askerleri tarafından öldürülür.


Kaçmaya çalışan asilzade ve soyluları yakalanarak Olga’nın sadık asker ve adamlarına köle olarak hediye edilir. İntikamını tarihin gördüğü en kanlı intikamıyla alan Olga, bir kadının acısıyla dalga geçilmeyeceğini, öfkesinin ne boyutlara ulaşabileceğini tarihin tozlu sayfalarına kazır.


Kaynak: https://medium.com/t%C3%BCrkiye/tarihte-bir-kad%C4%B1n%C4%B1n-ald%C4%B1%C4%9F%C4%B1-en-kanl%C4%B1-i%CC%87ntikam-kiev-prensesi-olga-3b4440f1c5e8