1920'lerin başında, İrlanda'nın iç savaş dönemlerinde, ana karadan uzakta küçük bir ada kasabası olan Inisherin'de iki yakın arkadaştan biri diğerinden artık eskisi kadar "hoşlanmadığına" karar verir.
***
Colm ve Padraic, Inisherin'de yaşayan iki yakın arkadaş iken bir sabah Colm, görünürde hiçbir neden olmaksızın Padraic ile iletişimini keser. Padraic ile konuşmaz, kendisiyle konuşmasını istemez, ondan uzaklaşır ve hatta eğer Padraic kendisini rahatsız etmeye devam ederse sırasıyla tüm parmaklarını (kendi parmaklarını) kesmekle tehdit eder. Dostundan gelen bu beklenmedik davranışla şaşkına dönen Padraic ise ne olup bittiğini anlamakta zorlanır.
***
Gerçek şudur ki, Colm bir süredir kendisini esir alan bir umutsuzlukla baş etmektedir. Yaşam olanca hızıyla geçip giderken o sadece Padraic ile meyhanede içki içip, hiçbir derinliği olmayan, adeta boş ve anlamsız gündelik konulardan konuşarak ömrünü tüketmektedir. Ve ölüm perileri onu almaya geldiğinde bu dünyada ondan geriye hiçbir şeyin kalmayacağını düşünmek Colm'u artık kontrolü ele almaya zorlar. İlk iş olarak da verimli zamanlarını harcadığını düşündüğü Padraic ile arasına mesafe koymak ister. Böylelikle arta kalan boş zamanlarında kemanıyla daha çok vakit geçirebilir ve günü geldiğinde bu dünyadan göçüp gitse bile yüzlerce yıl sonra da anılabilecek bir beste bırakarak ölümsüz kalabilir.
***
Filmin arka planında devam eden iç savaş aslında bakınca hem karakterlerin iç dünyasında hem de birbirleriyle olan ilişkilerinde de gerçekleşmektedir. Colm, varoluş sancıları ve zaman varken ölümsüz bir eser bırakabilme kaygısı yaşarken; Padraic, kendisini terk eden dostu yüzünden büyük bir hayal kırıklığı, şaşkınlık, yalnızlaşma ve görünürde iyi bir insan olmanın her zaman her konuda yeterli olmadığı gerçeğiyle yüzleşiyor.
***
Film bizi yer yer güldüren ögelere sahip olsa da esasen dram türünde olduğunu söyleyebiliriz. Başrolde Brendan Gleeson ve Colin Farrell muhteşem oyunculuklarıyla bizi hikayenin içinde tutmayı başarıyor. Öyle ki 8 dalda, 9 Oscar adayı ve birçok farklı ödüllerde de adaylıklar ve ödüller kazanmıştır.
***
İyi seyirler.
N.T. 🌼