Tiffany Watt Smith, Queen Mary Üniversitesi'nin Duygular Tarihi Merkezi’nde araştırma görevlisidir. Akademik kariyerine başlamadan önce tiyatro yönetmenliği yapmıştır. Londra’da yaşamaktadır.
Hakkında bu kadar bilgimiz var. Ama bir düşünün, duygular üzerine üniversitede araştırma yapmanın güzelliğini.
Yazarın dilimize çevrilen "Duygular Sözlüğü" ve "Schadenfreude" isimli iki kitabı Kolektif Kitap’tan çıktı.
Duygular Sözlüğü
Tam yüz elli dört duygudan oluşan bu sözlükteki duygular, çok farklı coğrafyalardan ve farklı kültürlerden seçilmiş. Ayrıca duygular ve dil arasındaki bağlantıyı da güzelce açıklamış.
Her bir duygunun tanımının ardından o duyguyu açıklayan kısa olaylarla da kitabı güzelleştirmiş Smith. Bu dünyada yaşayan milyarlarca insanın ortak noktası, duygularıdır. Benzerliğimizi ve farklılığımızı bizlere gösteriyor.
Duygularımızı isimlendirebilmemiz, onları tanımamızın yolunu açacaktır. Bu kitap aslında sizin duygularınıza yapacağınız yolculukta bir yol rehberi olacak.
Temporal loblarımızın derinliklerinde duran amigdala isimli badem yapı, nörobilimcilerin ‘duygu komuta merkezi’ dediği yapı; dış dünyadan gelen uyaranları değerlendirir. Değerlendirmelerinin sonucunda neler ortaya çıktığını okuyacaksınız. Ayrıca 1830’lara kadar insan duygularının bilinmezliğiyle şaşıracaksınız.
Her kitaplıkta olmalı bu kitaptan.
Schadenfreude
Almanca'da başkasının talihsizliğine duyulan keyfe tek kelimeyle "schadenfreude" deniliyor. Bu kelimenin ardına düşen Smith, sizlere ve sosyal medya çağımıza ayna tutuyor. Önce "Duyguların Sözlüğü" ile başlayıp bu kitapla devam ederseniz daha iyi anlarsınız bence. Bir okuyun, kendinizle yüzleşin ve sosyal medya çağında coşkunca aklınızdan akan bu duyguyla nasıl başa çıkacağınızı öğrenin.
Yazar: Abdullah Furkan Doğan
Seniya Burçak
2021-12-17T20:29:59+03:00Hakkında hiçbir şeye denk gelmediğim bir kadını tanımak iyi oldu, emeklerinize sağlık 👏🏽