Nardugan:

Türk Mitolojisinde gece ve gündüzün bir savaş halinde olduğu ve bu savaşı gündüzün kazandığı gün, an, 21-22 Aralık'a denk gelir. Yani günlerin uzamaya başladığı zaman dilimine. Bu gün yeni yılın ilk günü, yani Nardugan olarak kabul edilir.


Nardugan’da ölümsüzlüğü sembolize eden ve kutsal sayılan Akçam ağaçları süslenirdi. Bu ağacın etrafında oyunlar oynanır, eğlenceler düzenlenir ve şarkılar söylenirdi.


Çam Bayramı:

Çam ağacı, tüm insanlığın bu ağaçtan türediği ve ölümsüzlüğü sembolize ettiği varsayıldığı için Türk mitolojisinde kutsal sayılıyordu.


Ayrıca, gündüz ve gecenin kavgasının anlatıldığı mit bu bayrama da konu olmuştur. Güneş ve Ay Tanrı Ülgen’in emrindeydi. Ay yılı esasına göre 25 Aralık'a denk gelen günde gündüz geceyi yeniyordu ve bu tarihte güneşi geri alan insanlar Ülgen’e teşekkürlerini sunuyorlardı. Teşekkür ve dualarının kabul olması içinse Ülgen’in çok sevdiği bir çam ağacının dallarını renkli kurdeleler, çapullar bağlayıp yanına hediyeler bırakıyordu.


Kesin olmamakla birlikte bazı kaynaklarda Ülgen’in kırmızı ve gösterişli bir kaftan giymesi, dış görünüşü, Santa Claus veya Noel Baba’nın buradan esinlenilerek oluşturulduğunu söylemektedir. 



Kaynak: https://www.tarihlisanat.com/turk-mitolojisinde-turklerde-yilbasi/