"Üç kadın. Üç hayat. Üç kıta

Tek bir talep özgürlük!"


diye yazmaktadır kitabın arka kapağında.


Laetita Colombani tarafından yazılan bir ilk roman "Saç Örgüsü".

Fransa'da 1 milyon satış rakamına ulaşmış, 40 dile çevrilip yazarına 9 ödül kazandırmış.

Gülşah Ercenk tarafından çevrilen kitap, Mart ayında okuyuculara Türkçe olarak sunuldu.


Kitap, üç kadının kendilerine verili olanı kabul etmemeleri, hem kendi hayatları hem de başkalarının hayatları için verdikleri mücadele üzerinde ilerlemektedir.


"Kendi annesinin de onun için böyle savaşmış olmasını, okula gidebilmiş olmayı, sınıfta diğer çocukların yanına oturabilmiş olmayı nasıl da isterdi!"


Hindistan'daki Smita, kast sisteminin en alt tabakası olan "Dalit"lerdendir. En büyük isteği kızının kendi yaşadığı gibi bir hayat sürmemesi ve okula gidebilmesidir. Çocukluğunda gerçekleşmeyen hayalini, şimdi kızı için isteme zamanıdır.


"Kitap okuyarak koca bulamazsın."


Giulia, İtalya'da babasının atölyesinde çalışan bir genç kadın ve ondan babasının başına gelen bir kaza sonucunda işlerin başına geçmesi beklenir. Ancak ortada büyük bir sorun vardır ve bunu tesadüfi bir şekilde öğrenir.

Tam bu noktada bir karar vermesi gerekecektir; köşesine çekilip bekleyecek mi? Yoksa risk alıp kendine ve ailesine yeni bir yol mu çizecek?


"Her şey sinsi bir şekilde başladı. İlk önce onu önemli bir toplantıdan haberdar etmeyi unuttular."


Kitabın bir diğer ana karakteri ise Kanadalı başarılı bir avukat olan Sarah. Her şeyden vazgeçerek oluşturduğu kariyerinde şimdi bir çatlak vardır ve o çatlaktan yavaş yavaş sular sızmaktadır. Mükemmel Sarah, hayatının sular altında kalmasına seyirci mi kalacaktır?


Birbirinden habersiz ve farklı kıtalarda, farklı hayat şartlarındaki bu kadınlar, kitabın isminden de anlaşılacağı üzere adeta bir saç örgüsü gibi birleşecektir. Yazar, kitabın başında yaptığı tanımlamayla bize bir ipucu vermiştir bile;


"Saç Örgüsü (isim): Üç tutam, üç parçayı birbirine dolayarak birleştirme işlemi."


Bir şeyleri birleştirebilmek için önce ayırmak gerekebilir bazen. Ayırmalı ki daha kuvvetli olarak yeniden oluşturalım. İşte kitap da vazgeçmeyen bu üç kadının hikayesini sıcacık bir anlatımla birleştirir ve kadınlara der ki;


HAYATINIZI ELİNİZE ALIN!