Edebiyat dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen Uluslararası Booker Ödülü'nün İngilizceye çevrilen dünya çapındaki kurgu eserler arasından seçilen altı romanlık kısa listesi açıklandı.


Dünyanın dört bir yanından çevrilmiş kurguların en iyi eserlerini onurlandıran Uluslararası Man Booker Ödülü 2021 final listesini açıkladı. Maria Stepanova’nın aile anılarından Éric Vuillard’ın yazdığı tarihi denemeye, bu yılki Uluslararası Man Booker Ödülü kısa listesi, kurgusal ve kurgusal olmayanın “sınırlarını gerçekten zorladığı” çalışmaları ön plana çıkarıyor.


Ödüle Senegalli yazar David Diop’un Anna Moschovakis tarafından İngilizceye çevrilen "At Night All Blood Is Black" (Pushkin Press),


Arjantinli yazar Mariana Enríquez’in, Megan McDowell tarından İngilizceye aktarılan "The Dangers of Smoking in Bed" (Granta Books),


Şilili yazar Benjamín Labatut’un, Adrian Nathan West tarafından İngilizceye aktarılan "When We Cease to Understand the World" (Pushkin Press),


Danimarkalı yazar Olga Ravn’ın, Martin Aitken tarafından İngilizceye aktarılan "The Employees" (Lolli Editions),


Rus yazar Maria Stepanova'nın, Sasha Dugdale tarafından İngilizceye aktarılan "In Memory of Memory" (Fitzcarraldo Editions)


Fransız yazar Éric Vuillard’ın, Mark Polizzotti tarafından İngilizceye aktarılan "The War of the Poor" (Pan Macmillan) romanları aday gösterildi.




Kazanan 2 Haziran'da Belli Olacak


Ödül, her yıl dünyanın dört bir yanından çeşitli yazarların İngilizceye çevrilen, İngiltere ve İrlanda'da basılan ilk kitabına veriliyor. 50 bin euroluk ödül, kazanan yazar ve çevirmen arasında paylaştırılıyor.


Bu yılki jüri, Kültür Tarihçisi ve romancı Lucy Hughes-Hallett (başkan); gazeteci ve yazar Aida Edemariam; Man Booker kısa listeye giren romancı Neel Mukherjee; Profesör Olivette Otele ile şair, çevirmen ve biyografi yazarı George Szirtes’ten oluşuyor. Jüri bu sene 125 kitap değerlendirdi.


Ödüller 2 Haziran'da çevrimiçi düzenlenecek törende sahiplerini bulacak.



Kaynak haber:

https://www.karar.com/2021-uluslararasi-booker-odulu-uzun-listesi-1611170

https://www.ajandakolik.com/2021-uluslararasi-man-booker-odulu-kisa-listesi-aciklandi/




Hazırlayan: Rıdvan Temiz