Paul Coelho diyor ki: "Ok ancak geri çekilerek atılır. Hayat sizi zorluklarla geri çekiyorsa daha büyük bir şeye fırlatacağı içindir."


Bu sözde doğruluk payı var mı bilemem ama umut verici.


Hayat bir mücadeledir deniyor ve insanlar birbiriyle didişiyor. Oysa dayanışma olmalıydı. İnsan acizdir, ancak dayanışma ile ayakta durabilir. Bu dayanışmayı sosyal devlet ve dernekler, vakıflar aracılığı ile sağlarız.


İnsan acizdir, evet. Peygamberimiz aczi şöyle dile getirmiştir: "Din gariptir, gariplerle gelmiştir ve gariplerle devam edecektir. Gariplere müjdeler olsun."


Acz ve yetersizliğimizi, zayıflığımızı hisseder ve her işimizin başında Bismillahirahmanirrahim deriz. Yarabbi, sen kudretlisin diyerek Rahman ve Rahim isimlerindeki bereketi isteriz. Tanrı büyüktür diyerek aczimizi ifade ederiz.


Rahman isminle yokluk, yoksulluk içindekilere yardım et, deppremzedelere yardım et ya Rabb'im.


Ülkeme dayanışma, huzur ve geçim ver ya Rabb'im, birlik beraberlik içinde olalım.


Aslında kaderimiz kendi ellerimizde. Ülkemiz anayasasında yazdığı gibi bir sosyal devlet isek vatandaşlarının yardımına gidecektir. Ama iktidarın insafına kalmış gibiyiz. Devlet-iktidar ayrımının farkında olmamız gerek. Tanrı yollarımızı aydınlatsın, belki geri çekilmiş bir oktur diye görmemiz ve aklımızı başımıza devşirmemiz gerekmektedir. Bu sefer ders alalım.