Çizildiği 1887 yılından beri 100 yıllık serüvenini Fransız bir ailenin koleksiyonunda geçiren "Montmartre'da Bir Sokak Manzarası" adlı resim yüz yıl sonra ilk defa görüntülendi. Resmin daha önce birçok kez siyah beyaz reprodüksiyonu yapıldığı bilinmektedir.


Önümüzdeki mart ayında açık artırmaya çıkacak olan resmin 6,9 milyon sterline satılabileceği yönünde tahmin yürütülmektedir.


Van Gogh uzmanı olan Martin Bailey BBC New’e verdiği röportajda resmi ‘’ilk kez doğru dürüst görebildiklerini’’ ifade etmiştir.

Martin Bailey verdiği röportajda Van Gogh’un özel koleksiyonda yer alan resimlerini yalnızca sahipleri ve arkadaşlarının görebildiği, kendilerinin ise şu an bu sanat eserini görebildikleri için çok heyecan duyduğunu belirtmiştir. Buna istinaden Martin Bailey röportajda duygularını şu söylemler ile ifade etmiştir:


"Bu önemli bir sanat eseri çünkü Van Gogh'un koyu, toprak renkli resimler yaptığı Hollanda döneminden Provence'teki coşkun resimlere geçiş döneminde çizilen bir geçiş dönemi resmi.

"Van Gogh Paris'e gittikten sonra izlenimcileri keşfetmiş ve daha fazla renk kullanmaya başlamıştı."


Montmartre, Van Gogh 1887-1887 yıllarında kardeşi Theo’nun yanında kaldığı günlerde yapmış olduğu resimlerden sadece biri ve resimdeki sokak kardeşinin evinin yakınlarındaki bir sokağın imgesi…


Ek olarak Bailey’nin Van Gogh’un Paris eserlerinin Provence eserlerine karşı günümüzde daha az ilgi gördüğü üzerine yaptığı ilginç tespitler, The Art Newspaper’da şu dizeler ile karşımıza çıkmaktadır:


"Fakat çekiç inene kadar kimse bir müzayedede neler olacağını bilemez. Bugünlerde Uzak Doğu'da Van Gogh'a büyük bir ilgi var. Van Gogh pazarı gerçekten küresel bir pazar."


Bailey, sanat üzerinden dönen kültür endüstrisinin ticari pazarlarına, Van Gogh örneği üzerinden dikkat çekmektedir.


Eser, 25 Mart’a kadar Sotheby's'in Paris, Amsterdam ve Hong Kong'daki müzayede evlerinde sergilenmeye devam edecek. 




Ana Kaynak:

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-56191277





Yazar: Dilara Aydın