Hepimizin varoluşundan bu yana insanoğlunda hep bir arayış,hep bir cevap bulma isteği oluşmuştur.Hepimiz zaman zaman ben kimim? Nereden geldim? Neye mensubum? Neden varım? Veee o müthiş soru...Ben neye inanıyorum...Benim yaratılışım ve varoluşum neye dayanıyor...
İnsanın yeryüzüne ayak bastığı andan itibaren fert ve toplumun huzuru,kompleks bütünlüğe sahip kurtarıcı inançları oluşmaya başlamıştır. Çoğulculuk olarak her zaman mutlak bir inancın peşinde birçok öngörü ve körü körüne bağlanmanın her zaman kurtarıcı olduğu görüşü ister istemez hepimizde vardır.
Bu kurtarıcılık fikri ve özünün içten geldiği düşünüldüğünde farklı kültür ve bölgelerde bambaşka inançları görüyoruz.Stephan Ewans " Çağdaş inananın yüz yüze geldiği çoğulculuk, en dramatik şekliyle rekabet halindeki dinlerin varlığında ortaya çıkmaktadır."demiştir.
Peki bu farklı dinlerin iddiaları çoğulcu hakikat iddialarının gerçekliğine mani midir?
Mantık olarak hakikatte biri doğru ise diğeri yanlıştır.Fakat bu anlayış demokrasi anlayışıyla çoğu zaman bulunulan kültürde hakikat olarak kalmıştır.
Dinlerde oluşan Tanrı,mutlakiyet içerir ve yaratan dışı bir din düşünülemez.Hatta " Tanrı" kelimesi çoğu felsefi bakışa göre değişerek birçok farklı felsefi anlayışı etkiler.
Kimi kültürler de Tanrı anlayışı;
-İslamda Allah
-Yahudilerde Yanveh
-Hristiyanlarda Baba-oğul
-Hindistanda Buda ve birçok kast sistemi gibi farklı Tanrılar
...
Peki hakikat her dinde aynı mıdır?
Çelişen fikirler dahi olsa toplu fikir yaygınlığında kabul gören mantığa oturmuş haldedir.
Hepsinde tek bir hakikat vardır o da "Tanrı birdir ve tektir."
Bu konuda John Wisdom yazmış olduğu “Gods” adlı makalesinde Tanrı’nın varlığını bilimsel bir sorun olarak görmemiş, bu nedenle teist ile ateistin arasında gerçekte bir fark bulunmadığını belirtmiştir. Ona göre farklılık dünyaya karşı bir tutum ve davranış farkıdır, yani duygu ve anlamdadır. Bu kişiler, yani teistle ateist, Wisdom’a göre aynı tabloya bakan,ancak onu farklı yorumlayan kişilerdir.
Ve "İnsanlar inanç sahibidir.Bu inanç en temelde kişinin ailesine, mahallesine, kültürüne, geleneğine veya o gelenekte ki hâkim dini inanca dayandığı gibi, çocukluğunda hayranlık duyduğu kişilere, okuduğu kitaba, kendi arayışına ve sorgulamasına göre de biçimlenebilir." Filozoflar Tanrısı kitabı.
Aslında olması gereken belki de bu hergün duyduğumuz 3. Sayfa haberleri doğrultusunda her dinin bizde ki insanlığını iyileştirmeye çalışma bütünlüğünde tek bir cevap vardır ki...
" İyi insan olmak ",işte bu hangi dine mensup olursanız olun hepsinin ortak özelliği budur...