İnsanların çoğu bu dünyaya mutlu olmak için gelmiş gibi yaşarlar. Bütün çabaları mutlu olmak üzerinedir. Tam da burada mutluluğun tanımını yapmak gerek diye düşünüyorum. Sanıldığının aksine mutluluk herkes için aynı anlama gelmez. Üşüyen bir insan için sıcaklık, açlıktan kıvranan bir insan için yemek, hasta olan bir insan için sağlıklı olmaktır mutluluk. Öyleyse mutluluk için ulaşılmak istenen şey diyebiliriz. Mutlu olmak da ulaşmak istenilen şeye ulaşmaktır. Peki ya ulaşmamızın mümkün olmadığı bir şey istiyorsak? O zaman mutluluğu tadamaz mıyız?

Her mutluluk kendine hastır. Bazıları bizi gözyaşlarına boğacak kadar güçlü bazılarıysa birkaç saniyelik gülümsemeye sığabilecek kadar mütevazı. Tüm bu mutlulukların en belirgin ortak noktası; acıyı uyuşturma etkisidir. Ve sonrasında gelen huzur hali.

Mutluluk hali aslında biraz körlük biraz da hissizliktir. Bize acı veren her şeyi kısa süreliğine uyuşturan ve bizi huzurla sarmalayan bir durumdur.

 Hiçbir beklentisi olmayan bir insan mutlu olamaz. Herkes, her zaman bir şeyler bekler yaşadığı sürece. Kimisi yeni bir günün doğmasını bekler, kimisi hayalini kurduğu anları bekler… Kim neyi beklerse beklesin beklenilen şey hep istenilen şeydir. Mutlu olmak isteyen biri mutluluğu bulamaz çünkü mutluluk elde edilecek bir şey değildir. Bir dondurma almayı çok istersen ve alabilirsen bu seni mutlu eder. Ama mutluluk duymayı istersen asla var olamayan bir şeyi istersin. Asla ulaşamayacağın bir şeyi.

Belki sadece içi doldurulmuş boş bir sözcüktür. Kim kendini ne kadar kandırırsa o kadar mutludur. Mutluluk bir süredir benim için bir anlam ifade etmiyor. Çünkü uydurulmuş bir gerçeklik olduğuna inanıyorum. Mutlu olduğumu söylüyorsam eğer sadece o an acı çekmiyorum demektir. Çünkü mutluluğun bunun dışında başka bir anlamı yok. Mutluluk acının yokluğudur. Acının uyuşturulduğu anlardır. Mutlu olmadığımı söylüyorsam da acı çekiyorum demektir. Yüreğimde hissettiğim acıdan kurtulamıyorum demektir.

Sonsuza dek mutlu yaşamak sadece masallara özgüdür. Çünkü yeryüzündeki hiçbir insan acı çekmekten tamamen kurtulamaz. Ve hiçbir mutluluk sonsuza dek sürmez.