Vedat Türkali, roman yazarı ve şair olsa da daha çok tanındığı alan film sektörüdür, 13 Mayıs 1919'da Samsun'da doğuyor. Doğum tarihinden de anlaşılacağı üzere doğduğundan beri birçok önemli gelişmeye şahit oluyor. Samsun lisesini bitirdikten sonra 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oluyor.

Mezun olduktan sonra bir süreliğine öğretmenlik yapıyor, tabii sol görüşlü fikirleri ve katıldığı siyasi eylemler sebebiyle 1951'de tutuklanıp ihraç ediliyor.


Rıfat ılgaz ile birlikte Gar Yayınları'nı kurduktan sonra 1960 yılında ilk defa senaristliğe el atarak Dolandırıcılar Şahı'nı yazıyor. Türkali'nin yakın arkadaşı olan Atıf Yılmaz, filmin yönetmenliğini yapıyor.


Siyasete de el atan Vedat Türkali eski TKP üyesi olsa da 2002 seçimlerinde DEHAP'tan aday olmuştur.


Kitaplarında devrim, eylem, özgürlük, örgüt temalı gibi birçok kurgu ve bölüm bulabilirsiniz. Bir Gün Tek Başına adlı kitabı devrim temalı bir aşk hikayesini, Yalancı Tanıklar Kahvesi romanında da zengin bir adamın işçi hakları için mücadelesini anlatır. En bilinen eseri ise herkesin dizi olarak bildiği 'Fatmagül'ün Suçu Ne?' adlı eserdir, bu eserinde de bir genç kadının toplumda karşılaştığı kötülükleri ve mevcut iktidarın bu kötülükler karşısındaki tutumunu anlatır.

Daha birçok romanı ve senaryosu olan Vedat Türkali, türkiye'nin hatta dünyanın sayılı yazarlarındandır. Hem edebi yönden hem de kurgusal açıdan okurlara ve izleyenlere büyük bir doyum sağlıyor.


Ailecek sanat ve edebiyatın içinde olan Vedat Türkali'nin torunu Zeynep Casalin de ses sanatçısı olarak Türkiye'de adını duyuranlar arasındadır.


29 ağustos 2016'da Yalova'da bizlere veda ediyor.