Katılımcılar:

 

Türkiye’den Adnan Özer, Ali Ayçil, A. Ali Ural, Dursun Ali Tokel, İskender Pala, Mustafa Özçelik, Mustafa Akar, İdris Mahfi ve Güven Adıgüzel gibi isimlerin yanı sıra Robert Pinsky, Ümit Neccari, Ghassan Zaqtan ve Sasha Skenderija gibi yabancı konuklar da yer alacak.

 

Sultanbeyli Belediyesi 2012 yılında uluslararası bir organizasyon olarak başlatmış olduğu şiir festivalini gelenekselleştirerek her yıl yeni bir tema ile sürdürmüştür. Dünyanın dört bir yanından davet ettiği şairlerle şiirin etkisini kitlelere yaymış, heyecan uyandırmıştır.

VIII. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali 25-29 Mayıs 2021 tarihlerinde beş gün sürecek olan bir dizi edebi ve sanatsal etkinliği içermektedir. Festivale 10’u yurt dışından olmak üzere 20 şair katılacaktır.


2021 yılının Yunus Emre yılı olarak ilan edilmesine ithafen tema “Yunus Emre” olarak belirlenmiştir.

Küresel bir kriz olarak etkisini sürdürmekte olan covid-19 salgını sebebiyle festival etkinlikleri dijital platformlarda, sosyal mecralarda yayınlanacak şekilde kurgulanmış olup açılış ve kapanış programları fiziksel olarak sınırlı sayıda katılımcı ve davetli ile gerçekleşecektir. Twitter, Youtube ve Facebook aynı anda yayınlanacak dijital programlar, şiir severlerle profesyonel çekimlerle buluşacaktır. Türk şairlerle yapacağımız programlar şık bir mekandan canlı olarak yayınlanacakken yabancı şairlerle yapacağımız programlar daha önceden çekilmiş, altyazıları yüklenmiş halde sunulacaktır.


Çok farklı etkinliklerin tasarlandığı festivalde açılış ve kapanış programları, şiir ve söyleşi etkinlikleri, Yunus Emre oturumları ve Büyük Nehir şiir oturumları yer almaktadır. Bu etkinlikler, uluslararası ve ulusal ölçekte Yunus Emre ve onu evrensel mesajlarını gündeme taşıyacaktır.

Bunun yanı sıra İstanbulensis Şiir Festivali’nin etki alanını genişletecek olan çalışmalar da yürütülecektir. Halkın katılımına açık Yunus Şiirleri okuma yarışması ve kamuoyunca tanınan sevilen isimlerin seslendirdiği Yunus şiirleri video çekimleri yapılacaktır. Dijital platformlarda yaygın bir etki alanına ulaşması beklenen bu çalışmalar hem festivale hem de Yunus Emre’ye dikkatleri çekecektir.


Şiir bir milletin en kurucu unsurlarından biridir. İstanbulensis Şiir Festivali yıllardır düzenlemiş olduğu uluslararası festivallerde kadim dönemlerden beri önemini ve etkileyiciliğini hiç yitirmeyen şiirin bu boyutuyla seslendirildiği bir bağlam oluşturmuştur. Her yıl belirlemiş olduğu temalar ile dünya sahnesinde yerini ve duruşunu ifade etmiştir.

VIII. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali’nin hem bu topraklarda birlik ve beraberliği mayalayan şiirin etkisini güçlendirmesine, hem de medeniyetimizin kurucu şahsiyetlerinin bugüne ulaşan ışığını güçlendirerek evrensel bir boyut kazanmasına hizmet etmesi umulmaktadır.


Festival Programı:

https://www.istanbulensissiir.org/festival-programi/

 


Kaynak:

https://www.istanbulensissiir.org/festival-hakkinda/



Hazırlayan: Rıdvan Temiz