Vortex Film Analizi
Vortex filmi, Gaspar Noé yönetmenliğinde 2021 yılında vizyona çıkmıştır. Başrol oyuncuları Dario Argento, Françoise Lebrun ve Alex Lutz yer almıştır. Oyuncuların performansının harika olduğunu düşünüyorum. Benim için senaryonun yanında oyuncularının etkisi daha kuvvetlidir. Sinemanın yaramaz çocuğu olarak bilinen Gaspar Noé için Vortex derin anlam taşımaktadır. Filmde başrol oyuncularımız Bunama hastalığıyla mücadele etmektedir. Aynı zamanda Noé NTV’ye özel verdiği bir röportajda annesinin ve babaannesinin de bu hastalığı geçirdiğini söylemektedir.
Vortex, Noé’nin kendi hayatından da birkaç parça içerir. Noé, beyin kanaması geçirdiği anı ve sonrasında yaşadıklarını anlatırken kendisini kadın karakterinin yaşadığı durum içinde bulduğundan bahseder. Yönetmenin kendi sinema tarzında yoğun bir şekilde şiddet, cinsellik, kan ve göz yaşı içermektedir. Ancak seyircileri asıl şaşırtan durum Vortex’in oldukça sakin kalmasıdır. Sakin ve sade film yapmasının sebebi yoğunca kendi hayatından ve ailesinden etkilenmesidir diye düşünüyorum. Çünkü annesinin ve babaannesinin yaşadıklarına birinci kişi olarak şahit olması onu çok etkilemişti.
Bir ailenin hastalıkla mücadele etmesini izlemek çok çarpıcıydı. Çünkü aile insanın ilk yuvasıdır, iyi ve kötü zamanları kamerayla kayıt altına almak gerçekçi bir eylemdir. Filmi izlerken zihnimde kendi ailemi canlandırdım. Zaman zaman rahatsızlanan annemi düşünüyor, onu iyileştirirken yaptıklarımı süzgeçten geçirdim. Ne kadar iyileştirme çabası içinde olsam benim gösterdiğim şey sadece bir hiç olarak görünürdü. Stephane ile bu noktada oldukça empati kurdum. Çabalamak: ‘o iyileşecek’ düşüncelerinin gelgit yapması, üzerine daha fazla gitmek ve sonunda kocaman hayal kırıklığı yaşamak. Aile içerisinde çok fazla hayal kırıklığı yaşadım. Tekrardan önüme engel olarak gelmesi yorgun argın halimle ufak tefek boş boşuna uğraşmak gibi hissettirmişti. Filmin sonunda anne ve babanın ölmesinin ardından Stephane’nin durgun görünümüyle paramparça oluşunu izlemek etkileyiciydi. Aile yuvasında da belli imtihanlar olduğunu düşünüyorum. Birbirinden farklı kişilik ve rollerin aynı çatı altında yer alması, birliktelikle uyum sağlamayı öğrenmek birer imtihan gibidir. Sadece bir ailede büyüdüm. Benim yaşadığım karanlıklar kavga, sağlık sorunu ve en büyük çocuğun ikinci anne gibi davranma beklentisiyle karşı karşıya gelmek. Noé’nin ailenin karanlık yüzünü anlatması benim için çok anlamlıydı. Filmdeki en tatlı sahne adamın eşine çiçek hediye etmesiydi. Endişelenmesi, dükkan dükkan dolaşması, ona vardığında hissedilen mutluluk ve ferahlık bir çiftin yaşadığı zamanlardan parçalar halinde anlatması gibiydi. Diğer en etkileyici sahne babanın eşini unutmak isteyip başka kadınla birlikte olmaya çalışırken oğlunun evine başka kadını alması olmuştu. Aile içerisinde çocuğun yer alması benim için bazen çok ürkütücü görünür. Ortada bir çocuk var ve her şeyiyle annesine babasına benzeyecek. Onlar gibi olmak isteyecek, onların taklidini yapacak ve sadece onları doğru görecek. Çocuk yetiştirmek gerçekten çok ciddi bir aşama. Aile içerisindeki diğer önemli olay da çocuğa iyi bir hayat vermeye çabalarken kendi zorluklarını aşmaya çalışmak. Stephane ve oğlu arasındaki ilişki bunu kısmen açıklayabilir. Stephane’nin oğlu dedesinin ona kızmasına anlam veremiyor ve bu noktada babası araya girip onu ‘dedem beni sevmiyor, neden bana kızdı?’ düşüncesinden uzak tutmaya çalışmak olmuştu. Bir babanın mücadelesine yer vermek filmin en can alıcı noktalarından birisi olmalıdır. Vortex, ailenin mücadele içinde oluşunu anlatan en anlamlı filmler arasında yer almalıdır.
Yönetmen: Gaspar Noé
Senaryo: Gaspar Noé
Görüntü Yönetmeni: Benoît Debie
Kurgu: Denis Bedlov
Oyuncular: Dario Argento, Françoise Lebrun, Alex Lutz
Fransa, Belçika/Psikolojik Drama/ 142 Dk.
İbrahim Gür
2024-05-14T11:35:46+03:00Oyunculuklar hakikaten iyiydi