Haftanın yorgunluğunu atlattıktan sonra içimdeki çöplerin kokusundan kurtulmak için kendimle baş başa kalmayı tercih ederim esasında. Ama hayli uzun zamandır film listemde olup da izleyemediğim bir filmi izlemeye karar verdiğim nadir zamanlardan biriydi iki saat öncesi, sonrasında soluğu burada aldım zaten.

Wall-e!

İçimdeki umutları yeşerten ve aşka olan inancımı tazeleyen bir animasyon film. Film türlerinden açık açık anlamam, hangi türe girdiğine de internetten açıp bakmak şimdisi için hayli zor geliyor ama meraklısı zaten biliyordur. Filmin eleştirilerine baktığımda çok sert eleştiriler de gördüm, çok minnoş yazılar da. Açıkçası beni çok heyecanlandırdı ve gerçek olma ihtimali hâlâ bizim için acayip uzak olsa da acabası ürkütmedi değil.

Bir tohumla başlar her şey; ekersin yeşerir, senin için yeni güzellikler, yeni tatlar ve başkaları için de yeni yuvalar olabilir o tohum. Dünyanın karanlık zamanlarında bile parıldayan şeyler gibi; savaşın ortasında kalmış kırmızı elbiseli küçük kız, Titanic batarken çalmaya devam eden orkestra mesela. Ya da kocaman bir aşk! Zaten aşk değil miydi bütün bahanemiz, bütün savaşımız, bütün galibiyetimiz.

Bir kişi olsa yetmez mi bize? Yeniden başlamak için neye ihtiyacımız olabilir ki? Bir tohumdan kocaman bir orman yapmak sahi o kadar zor mudur? Hiç bir tohumu toprakla buluşturdunuz mu? Onun böyle heybetli bir ağaca dönüştüğünüzü izlediğiniz mi?

Ne güzeldir aşk, uğrunda yapılan savaşlarla, uğrunda yazılan şiirlerle. Kötüsüyle, iyisiyle.

Yaşadınız mı hiç?

Aşık oldunuz mu?

Yüzyıllardır var olan bir duygunun üzerine elbette sizin de söyleyeceğiniz çok şey vardır, mevzu o değil galiba. Üzerinde susmak zorunda bırakıldığımız şey bizi biz yapıyor bana kalırsa. Sahip çıkılmamış kaç uzay geminiz içinizde, kaçını siz de uzayın sonsuz boşluğuna bıraktınız da kafanız hala medyanın sosyal oluşunda?

Zaman kısa ve ne yazık ki animasyon filmlerinde olan robotlar yok etrafımızda. Kafamızın önünde yine kocaman bir ekran, hep bir sanal ışığa yönelme eğilimi ve dünyanın çöplük içinde kalışı. İşte bunlar gerçek ve ne yazık ki Wall-e bize yardımcı olamaz.