"Ger derse Fuzûlî ki güzellerde vefâ var

Aldanma ki şâir sözü elbette yalandır"


Fuzuli değil şairlerden medet umuyor olmak. En güzel yalan yalan olduğu bilinen yalandır. Doğru: bütün bu cümlelerin bir anlamı olduğu yalandır.


Saadetimiz yalandır, bahtsızlığımız yalandır. Ben öyle ceviz ağacında kuş sesi falan sevmem, yalan. Benim fitnese meyyalim vallahi dertten. Yürüme bandı yalandır; yalan öyle koşturmalar varılmayacak yerlere. Hem yalan hem yasak gece yarıları radyo falan dinlemek. Öyle şeyler 90'larda kaldı. Bir zamanların puslu radyocu sesleri şimdilerde yalandır.


Rüyalar yalandır, gerçekler yalandır. Bir yargıcın yargı sözü sabah kahvaltıda ne yediğiyle -doğru- /orantılıdır. Rüyasında ne gördüğüyle yahut. İddianameler yalandır. Bugüne kadar kaç doğal seleksiyondan galip çıkıp geldi nadide genlerim yirmi birinci yüzyıla. Tanımak fırsatı yakalayamadığım yumurta yoldaşlarım arasında hala bir numarayım. Yarışta iddiasız olduğum yalandır.


Birisi dünyaya fırlatıldığımızı söylemiş, yalandır. Kişisel gelişim diye bir şey var! Diğerleri besin zincirinin tepesinde olduğumuzu buyurmuşlar, yalandır. Dinozorlar yaşasaydı görürdünüz! -Hoş, antrparantez dinozorların külliyen öldükleri yalandır- Geceleri uyanık olmak ömrü uzatmaz, yalandır. Sigara sağlığa zararlıymış -hangi sağlığa!?- yalandır.


Candan da olsa bir yalandır dünyada ölümden başkasının yalan olduğu. Ve bunlar bir takım abartmalar; yalandır geceler boyu hep seni düşündüğüm. *Şeyh efendiler bizi bu saatten sonra yetmişlere ışınlayamaz: yalandır. Ve ayrıca yalan; **Freud diye bir şey yoktur.


İki yalandan bir doğru çıkmaz; yalandır. İç anadoluya bu takvimlerde bahar geldiği, enine çizgili tişörtlerin moda olduğu, zenginliğimiz-fakirliğimiz hep yalan. Ben kelimelerin arkasına saklanmış bir yalanım okuyucu, sen ekranın arkasına saklanmış bir yalan. Özde iyi olduğumuz, özde vahşi olduğumuz ve özde yalan olduğumuz hep yalan.


--------o--------


*Murat Menteş şiiri, "Şeyhim Beni Işınla"

**Ah Muhsin Ünlü şiiri, "Hatırlat da Haziranın Sonlarında Çocukluğumu Yakalım"