Bu yükseltmeler yok mu sesi? Var, ne olmuş? Dinlemiyor bizi. Sokağa bırakıyor çocuğu sonra al evinin içine kültürsüzlüğü. Unutulmuşlar ne zaman hatırlanacak bari bir tarih versen? Bir bilsem vereceğim zaten. Yok, sen de bilmiyorsan atla şu vapura çek git. Neresine? Burası bir iç deniz değil mi? Kara değil mi? Tamam işte Kara'dan karaya kaçabiliriz oradan... Boş bu planlar. Niçin? E, ses hâlâ yükseliyor. Yok, ses çoktan geçti. Olsun varmış gibi say. Madem yarın yine yükselecek... Bu ses dalgaları boğacak bizi. Bizi değil gemiyi. Gemi? Sen de gemideysen seni de boğar ya. Öyle ama bil bakalım yarın başıma ne geldi? Bilemedim... Cebe adam sığar mı yahu?


Faik Abi üsten almamış mı biraz? Üst değil abartı. Üsten almak? Alttan olmasın? Kelimelerle oyun yapma O**ic. Niye iki harf saklı. Karıştırıyorum bu iki harfi. Sait Abi diyorduk. Ne olmuş? Yahu Gogolun Paltosu koca Rus yazınını alıyorda bizim Sait Abi'nin ceketi mi bir adamı almayacak. Şaşılır böylesine. Başka yerde söyleme böyle. Söyle şöyle selamet bir yerde indiriversin. Otobüs mü bu? Değil de ne yaparsın işte.


Ne olacak bu harp? Hangisi I mi II mi? Üç olduk biz. Siz? İşte sen, o, mahalleden arkadaşlar. Sokak. Ne fark eder? Etmez olur mu? Bak bu savaşın antlaşmasında mahalle demek yerine sokak deseler nereleri kurtarırız. Antlaşmada sokak mahalle ne arar? Ama yeneceğiz bu sefer. Almanlarla bir de Araplarla. Afrikalı bunlar. Aynı değil mi? Değil tabii. Harp ve Ses Cemiyeti olsun adı. Donanma var mı? Olsun mu? Olsun. Piyadeleri de çoğaltır mıyız? Hangi parayla? İşte, bir iki liram var. Yeter. Yetmezse... Yeter dedik ya.


Kaybedecek olursak bütün bu Takrir-i Sûkûn'la susturduğun gazeteler sana savaş ilan edecekler. Yeni bir harp! Olur mu? Buna isyan, iş savaş, karışıklık derler. Karışıklık varsa bundan yararlananlar da olacaktır. Hani bilsek adresleri Almanya'daki gibi evlerinin önüne stolperstein koydurtur muyuz? Alman miyiz biz? Her Alman aynı mı sanki? Yok. Bu Hintliler olmasaydı... Hitler. Heh işte ondan. Hangi yıldayız. Daha çok yol var. Karagöz müsün sen? Ne zaman? İyice eğlence belledin burayı. Vergisini ödüyoruz ya. -Ödemiş miydik?

-23/12/12