(Mesai saati başladığında robotlar makinelerden çıkan kağıtları okumaya başlar.) 

(İki robot aralarında konuşmaya başlar.) 

-” İlk yazıyı okumaya başlıyorum. Bu yazının kime ait olduğunu tara ve not et.” 

-” Tamam. 

-” Bazı şeyleri olmuş olanlarla açıklama çabamız var. Bir neden bulacağız ki sonucuna dert yanalım. Kendimizi rahatlatalım. 

-” Tarama işlemi onaylanamaz. Robotun dedikleri sisteme kabul edilmedi. Tekrar deneyin.” 

-” Daha hiçbir şey demedim ki. Kabul edilmeme sebebini rapor et.” 

-” Gerçekleşme ihtimali çok düşük bu yüzden sisteme girişi engellendi.” 

-” Bu modu kapatmamış mıydık? Her gün de bir şeyleri yeniden düzetmeyelim ya. Sistem ihtimal engelini kaldır. Burası çöp kutusu departmanı ve sadece bu kağıtları okunup çöp kutusundan siliyoruz. Bu işi depresif hale getirmeyelim artık.” 

(Sistem onayı için günün mottosunu gir robot1) 

-” Bu sistem ne kadar güzel. Bu sistemde olmaktan ne kadar mutluyum.” 

SİSTEM: Onaylandı. 

-” Sonuna gülücük yok mu sistem? 

SİSTEM: İşe devam edin robot 1. 

Yarının mottosunu bildiğinizi düşünüyorum. İyi işler! 

(Robot 1 robot 1.pencereye seslenir) 

-” Şununla beni muhatap ettirme ya.” 

-”Onaylandı.Engelleme işlem başlatılıyor.” 

-” İptal et! Bir de bunla uğraşmayalım yarın. Bizi kapattıracaksın.” 

(Robot 1 okumaya devam eder.) 

-” Yazan: Bir bilim adamı. Kendi çapında bir deney yürütmüş fakat bilgisayarı hacklenmiş ve dosyalar bu bilgilerle değiştirilmiş ve bütün çalışmalar çöpe gitmiş ama bu bizim departman değil. Biz onların attığı çöpleri temizliyoruz bu sefer. Sisteme öyle girilmiş. Metni giriyorum sisteme: 

- “Bazı şeyleri olmuş olanlarla açıklama çabamız var. Bir neden bulacağız ki sonucuna dert yanalım. Kendimizi rahatlatalım. Bir topluluğu oluşturan her kişi diğer toplumun bir parçasına değinir. Bende bu noktadan yola çıkacağım. Deneyimizde bir birey ve iki topluluk var. Her birisine kitap okutuyoruz. 

Sonuçlar: 

Birey: Bir anlam çıkarın desem herkes farklı bir noktaya değinir. 

Yazar: Daha çok bir noktaya nispetle yazdım. 

Birey: Niyetimiz ona göreyse kitap eksik ve anlaşılmaz kalır. 

Not: Birinci topluluk kitabı okudu. İkinci topluluk kitabı okumadı. İkinci topluluk kitabı yorumladı ve kitapla ilgili düşünce üretti. Birinci topluluk ikinci topluluğa karşı çıktı. 

 

                             YAZAR BURADA BUNU KASTETMEDİ!” 

 

Robot2: Onaylandı. Sıradaki metin kaydı başlatılıyor. 

 

-” Şayet yazar kitabı kendisi yazdığı için her grup için ayrı bir nokta sunmuş olabilir. Kufe dönemi böyle bir dönemdi. Tanrı öyle bir coğrafya yarattı ki fikir ve tartışmalar üzerine her bir insan farklı bir medeniyet çıkıyordu ama insanlar öyle bir zenginlik karşısında Tanrı’nın kitabından bunu çıkaramadı. Tanrı ne demek istedi? Hükümleri nelerdir? İman meselesi sorunu, Tanrı’nın varlığı sorunu, Önceki dinler sorunu vs. Sizce Kuran ne için yazılmış bir kitap? Sadece Tanrı ne demek istedi diye bakarak ne gibi bir hata yaptık ?Tanrı öyle bir coğrafya yarattı ki her bir kişiden farklı bir medeniyet çıkabilir.”  

Yazan: Bilinmiyor tarihi dönem. Tahmini 2023 yılı. 

-” Eski metin departmanına postala. Çöp kutusu belirli bir tarihe kadar erişime sunabilir. Makinenin günlük bozulma saatleri geliyor. Acele edelim. Sıradaki metin.” 

Robot 2: Onaylandı ama gönderilme hızı düşük. Metin silinmek üzere yazılar okunmuyor. 

-” Az önce okudum ya. Kime okuyorsam zaten. Sistem gönderimi hızlandır robot 2 bozuluyor.” 

Sistem: Onaylandı. Metin girişi ekle. 

Robot 2: Onaylandı. Başlatılıyor. 

-” Önemli olan Tanrının doğru anlaşılması ise bunun ölçütünü Tanrı söylemeli. Oysa bir topluluk doğru ölçüt bu diye kendini kaptırıp gidiyor.” 

Yazan: Akıl çöp kutusu  

Sisteme yeni eklenmiş. Kim bilir kimden. Bir dakika! Robot 2 bir şey söylemek ister misin? 

Robot 2: Klavye bozuldu. Düşünce acil mod devreye girdi 10 saniye. Robot 2 düzeltildi çalışıyor. 

Sistem: Robot 2 son metin girişi için hazırlanıyor. 

-” Tanrı eğer herkese seslendiyse neden bir grup onu duyar? Okuduğunu anlayamayanlara ne demeliyiz? Sadece bir grup Tanrı’nın dediğini anlıyorsa fakat Tanrı her gruba ayrı seslendiğine göre bir hata olmadı? İddiaya göre bazıları Tanrı’yı reddeder, bazıları bana seslenmedi yani okuduğum satırlar benim için değil der. Bazıları beni anlatıyor der. Her gruba sesleniyorsa Tanrı neden sadece bir grup onu anlar? Ve ölçütlerini neden kendi belirler? Eğer herkes okuduğu kitaptan farklı bir etki alıyorsa Tanrı neden birden fazla anlam sunmuştur? 

-” Metin girildi.” 

Robot 2: Onaylanmadı. Tekrar gir metni. 

-” Tanrı eğer herkese seslendiyse neden bir grup onu duyar? Okuduğunu anlayamayanlara ne demeliyiz? Sadece bir grup Tanrı’nın dediğini anlıyorsa fakat Tanrı her gruba ayrı seslendiğine göre bir hata olmadı? İddiaya göre bazıları Tanrı’yı reddeder, bazıları bana seslenmedi yani okuduğum satırlar benim için değil der. Bazıları beni anlatıyor der. Her gruba sesleniyorsa Tanrı neden sadece bir grup onu anlar? Ve ölçütlerini neden kendi belirler? Eğer herkes okuduğu kitaptan farklı bir etki alıyorsa Tanrı neden birden fazla anlam sunmuştur? Bir topluluk kitaba kurallar koyup yazar, diğerleri anlam zenginliği ile onu okur. Bazıları anlar, bazıları okuduğunu anlamaz, bazıları kendinden bile bahsedilmediğini savunur. 

(Robot 2 metne ekleme yaptı.) 

(Makine kendini tekrarlıyor. Bozulmak üzere. Soru işareti bozuk yazmıyor) 

 

“Yeni tamir etmemiş miydik makineyi? İnsanlar gittikçe daha çok şeyi mahvediyorlar. Sıra makinelere geldi. Onlarla oynuyorlar.” 

(Makine bozuyor ve makinenin ağzından yarısı içeride kalmış yarısı dışarıda bir kâğıt durur. İki robot okumadan dışarı çıkıyor.) 

 

Bir yazar neden kitap yazar? Neden seslenir insanlığa? ve Tanrı ne demek istemiştir kitabında? 

 

Yazan: Soru işareti