1) James N. Frey - Dört Dörtlük Bir Roman Nasıl Yazılır? (Hep Kitap Yayın) 


“Dramatik Hikâye Yazımı İçin İşe Yarar Bir Rehber” alt başlığıyla sunulan bu kitap, okuduğum en iyi teknik kitaptı. Bu listede illa bir kitap alacaksanız bu kitaba kefilim. 



2) Lajos Egri - Piyes Yazma Sanatı (Agora Kitaplığı Yayın) 


Yazar adaylarının klasikleşmiş yol gösterici kitabı bu. Roman, kısa hikâye, roman ve senaryolar için de rehber bir kitap. Baş ucu kitaplarınızdan biri bu olmalı.  


Önerme - Karakter - Çatışma ekseninde ilerleyen bu kitabı birçok usta isim okumuş, hazmetmiş, yalamış ve de yutmuş. Ciddiyim, neredeyse her yazar bu eseri okumuş. 


Okuyunca moraliniz biraz bozulabilir. Yazarlığın ne kadar zor bir iş olduğunu suratınıza çarpıyor.  



*Bu iki kitap size teknik yönlerle ilgili bilgi vermeyi amaçlıyor.


 

3) Stephen King - Yazma Sanatı (Altın Kitaplar Yayın) 


Yazarlıkla ilgili size motivasyon getirecek en iyi kitaplardandır. King, yazmadan önce defalarca düşünen ve bir romanı sonunu bilmeden yazmaya başlamayanlardan değil. Hatta o tür tiplerden nefret ettiği bile söylenebilir.  


King’in yaptığı şey, her gün oturup binlerce kelime yazmak. Sadece bu. Ve elbette yazdıklarını daha iyi olana kadar bir daha, bir daha yazmak. 


King’e şapka çıkarıp saygılarımı sanıyorum.  



*Yazma süreci, yani o yaratıcılık süreci hakkında bir şeyler öğrenmek istiyorsanız okumanız gerektiğini düşündüğüm iki kitap daha ekliyorum.


 

4) Rollo May - Yaratma Cesareti (Metis Yayın) 


May, bu konuda düşünen ilk kişilerden biridir. Eserinin içindeki konuları yazmak kitap hakkında yeterli bilgi verebilir: ‘Yaratma Cesareti’, ‘Yaratıcılığın Doğası’, ‘Yaratıcılık ve Bilinçdışı’, ‘Yaratıcılık ve Karşılaşma’, ‘Delfi Kâhini: Bir Terapist’, ‘Yaratıcılığın Sınırları Üzerine’, ‘Biçim Tutkusu’.  



5) Nihan Kaya - Yazma Cesareti (İthaki Yayın) 


Yaratıcılığın her boyutunu ele alan ilk Türkçe kaynak olma özelliğinde bir kitap. Ayrıca Nihan Kaya bu kitapta birçok yazar, terapist, psikolog, psikiyatrist ve benzeri uzman kişilerin eserleriyle, fikirleriyle bizi tanıştırıyor. 





Yazar: Abdullah Furkan Doğan