Adatepe Köyü, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yer alıyor. Küçükkuyu Beldesi’ne 4 kilometre uzaklıkta bulunan bu köye varmadan da Zeus Altarı tabelaları sizi karşılıyor.
Zeus Altarı’na ulaşmak için arabanızı dışarıda bırakıp yaklaşık 800 metre olan orman yürüyüşü yapmalısınız. Bu yürüyüş özellikle yazın son demlerinde çok keyifli oluyor. Usul usul esen rüzgar ve kuş sesleriyle huzuru hissedebiliyorsunuz. Yürümek istemeyenler için atların kullanıldığı turlar mevcut. Atlar özellikle çocukların oldukça fazla dikkatini çekiyor. Atları yormaya gerek var mı? Bence yok tabii.
Yolu tamamladıktan sonra Zeus Altarı’nın bulunduğu tepeye varıyorsunuz. Karşısı alabildiğine deniz... Maviyle büyüleniyorsunuz dersem abartmış olmam. Güneşin batışı ve doğuşu buradan çok güzel seyrediliyor.
Zeus Altarı dediğimiz şey kayanın oyulmasıyla yapılmış bir sunak. Kayalar merdiven şeklinde de oyulmuş, merdivenleri çıkıp en yukarıdan izleme şansınız da var manzarayı. Gelelim Zeus Altarı’nın hikâyesine. Homeros, İlyada Destanı’nda tanrıların Truva Savaşı’nı buradan izleyip yönettiklerini söylüyor. Aşağıya oldukça hakim bu tepe bu iş için biçilmiş kaftan doğrusu. Bu destanda tanrı Zeus’un da burada yaşadığından bahsedilir.
Oyulan kayanın içinde sunak nişleri, oturma platformları ve içi oyularak oluşturulan sarnıç mekânı bulunmaktaymış. Altar'ın hemen yanında da Çanakkale Savaşı’na katılan Erdem Dede’nin yatırı bulunmakta.
Zeus Altarı’nı gezip orman yolundan geri döndüğünüzde biraz daha ilerleyip Adatepe Köyü’ne mutlaka gitmelisiniz. Adatepe Köyü, tarihi oldukça eskilere giden bir köy. Buraya ilk yerleşimler Selçuklu zamanında başlamış. Daha sonra Osmanlı döneminde Rumlar ve Türkler burada bir arada yaşamışlar. Kurtuluş Savaşı sonrasında mübadele ile Rumlar göç etmek zorunda kalmış. 1980’lere kadar terk edilmiş şekilde bekleyen köy keşfedildikten sonra varlıklı aileler buradaki evleri satın alıp aslına uygun şekilde restore ettirmişler. Bazı evlerde hâlâ yaşam olmakla birlikte genel itibarıyla turistik bir merkez haline gelmiş. Birkaç otel ve küçük kafeler bulunuyor. Köy girişinde büyük ağaçların altında oldukça fazla masa var. Soluklanıp serinlemek için birebir buralar. Köyün havası, sakinliği çok güzel. Eğer yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız.

Not: Zeus Altarı’na ait kendi çekimim olan görselleri bulamadım. Merak edenler için Google görsellerdeki fotoğraflar çok güzel.