Adatepe Köyü, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yer alıyor. Küçükkuyu Beldesi’ne 4 kilometre uzaklıkta bulunan bu köye varmadan da Zeus Altarı tabelaları sizi karşılıyor.
Zeus Altarı’na ulaşmak için arabanızı dışarıda bırakıp yaklaşık 800 metre olan orman yürüyüşü yapmalısınız. Bu yürüyüş özellikle yazın son demlerinde çok keyifli oluyor. Usul usul esen rüzgar ve kuş sesleriyle huzuru hissedebiliyorsunuz. Yürümek istemeyenler için atların kullanıldığı turlar mevcut. Atlar özellikle çocukların oldukça fazla dikkatini çekiyor. Atları yormaya gerek var mı? Bence yok tabii.
Yolu tamamladıktan sonra Zeus Altarı’nın bulunduğu tepeye varıyorsunuz. Karşısı alabildiğine deniz... Maviyle büyüleniyorsunuz dersem abartmış olmam. Güneşin batışı ve doğuşu buradan çok güzel seyrediliyor.
Zeus Altarı dediğimiz şey kayanın oyulmasıyla yapılmış bir sunak. Kayalar merdiven şeklinde de oyulmuş, merdivenleri çıkıp en yukarıdan izleme şansınız da var manzarayı. Gelelim Zeus Altarı’nın hikâyesine. Homeros, İlyada Destanı’nda tanrıların Truva Savaşı’nı buradan izleyip yönettiklerini söylüyor. Aşağıya oldukça hakim bu tepe bu iş için biçilmiş kaftan doğrusu. Bu destanda tanrı Zeus’un da burada yaşadığından bahsedilir.
Oyulan kayanın içinde sunak nişleri, oturma platformları ve içi oyularak oluşturulan sarnıç mekânı bulunmaktaymış. Altar'ın hemen yanında da Çanakkale Savaşı’na katılan Erdem Dede’nin yatırı bulunmakta.
Zeus Altarı’nı gezip orman yolundan geri döndüğünüzde biraz daha ilerleyip Adatepe Köyü’ne mutlaka gitmelisiniz. Adatepe Köyü, tarihi oldukça eskilere giden bir köy. Buraya ilk yerleşimler Selçuklu zamanında başlamış. Daha sonra Osmanlı döneminde Rumlar ve Türkler burada bir arada yaşamışlar. Kurtuluş Savaşı sonrasında mübadele ile Rumlar göç etmek zorunda kalmış. 1980’lere kadar terk edilmiş şekilde bekleyen köy keşfedildikten sonra varlıklı aileler buradaki evleri satın alıp aslına uygun şekilde restore ettirmişler. Bazı evlerde hâlâ yaşam olmakla birlikte genel itibarıyla turistik bir merkez haline gelmiş. Birkaç otel ve küçük kafeler bulunuyor. Köy girişinde büyük ağaçların altında oldukça fazla masa var. Soluklanıp serinlemek için birebir buralar. Köyün havası, sakinliği çok güzel. Eğer yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız.
Not: Zeus Altarı’na ait kendi çekimim olan görselleri bulamadım. Merak edenler için Google görsellerdeki fotoğraflar çok güzel.
Aylin Balcı Çevik
2021-10-16T18:04:54+03:00Merhaba, ne güzel anlatmışsınız deneyimlerinizi. Fotoğrafı birkaç yıl önce kendim çekmiştim, başka da bulamadım kendi çektiklerimden. Bunu eklemek istedim. Tabii çok daha güzelleri var :)
Ertunç Çakır
2021-10-16T15:40:31+03:00Çok severim son 3 senede 2 yaz gittim.Gittiğimde mutlaka zeytin yağlı sabun alırım.Bu yaz gittiğimde annemi de götürdüm.Hatta İlber Ortaylı Hoca ile karşılaştık.Bana hoş bir süpriz yaptı Adatepe bu yaz :) Yaz boyun çok sevdiğim inciri fiyatlardan ötürü boykot etmiştim.Taş mektebin altında meydandaki çınar ağacının arka tarafında sahipsiz bir incir ağacı buldum ve ağaçtaki incirler olgundu.Keyifle topladım.Bu yaz yediğim incir o dur ve yetti de.Fakat şöyle söyliyeyim hem zeus altarı için hem de Adatepe için çok daha güzel fotoğraflar var :)
Aylin Balcı Çevik
2021-02-23T20:47:38+03:00Teşekkür ederim @ibrahim, böyle hissettirdiyse ne mutlu bana. :)
Aylin Balcı Çevik
2021-02-23T20:47:16+03:00Teşekkür ederim İsmail. :)
İbrahim
2021-02-23T20:14:55+03:00Kaleminize sağlık, oldukça faydalı bir yazı olmuş. Adeta gezmiş gibi oldum.😊