Nerede yardıma ihtiyacı olan bir nokta görsem nefes alabilmesi için bir miktar sessizlik sağlanmasına katkım olmuştur. İlkokul öğretmenim noktadan sonra biraz durulur, derdi. Ben de bazı noktalardan sonra epey duruldum. Demek istediği tam olarak bu muydu? Pek de düşünmek istemiyorum.


Noktalama işaretlerinin engelli olması fikrine kaç yaşında alıştım, bunu da bilmiyorum. Nihayetinde kör nokta ile tanışmam ortaokul yıllarıma denk geldi. Fen dersleri neşe içinde geçiyor o dönemde. Gözümüzde “fovea” denilen bir bölüm olduğunu öğrendim. Bu bölümün buruna doğru olan tarafında, yaklaşık on beş derece açıyla bulunan yer bizim kör noktamızdı. Ateş etmeye ihtiyaç duyacak olursanız poligonlarda net keşfi mümkün bu noktanın. Görme engeli olanlar haricinde de hepimizin fiziksel açıdan bir kör noktaya sahip olması fikri ilginçti. Bilim bunu açıklayabiliyordu. Kör noktalı fen dersleri, içbükey ve dışbükey aynalarla devam etti. Burnunun dibindekini göremeyenlerin bezdirdiği yıllar, edebiyat derslerinin şeker portakalı dönemleriydi. “İnsan gerçekleri sadece kalbiyle görebilir. En temel şeyi gözler göremez.’’ satırlarını saygı duruşunda tekrar eden öğretmenim sayesinde kitabın tamamını okudum. Bilim bunu açıklayamayabilirdi.

Hayat; sayısalla sözel, edebiyatla fen, felsefeyle teknoloji, kör noktayla üç nokta arasında çeşitli açılarda eğriler çizerken son çıkan araba modellerinin reklamları çarptı gözüme. Blind Spot Detection… Kör nokta tespit dedektörü… Olsa da yesek. Bize de çok lazım oluyor Elon. Eylül ayı cüretlerine de sevgiler gönderelim buradan. Elon bizi tespite götür.

Teknoloji, bilimsel kör noktaların keşfinde bu derece kayda değer işler peşindeyken yaşamsal kör noktaların kıskıvrak yakalanması için de bize yardım etmeli miydi? Düşünmeyi ve hissetmeyi de otomatik pilota bağlasa mıydık?

Kör bir nokta bulur bulmaz küçük harfle başlama eğiliminde olanları da tespit etse miydi teknoloji? Biraz kendimizi kaptırdığımızda iyi niyet istismarı olabileceğini önceden haber verse miydi? Alttan aldığımız şeylerin üzerimize devrilebileceği durumlarda ikaz ışıkları yansa mıydı? Art niyette, keskin sirkenin küpü bitirdiği anlarda, çaresizlik ve kendine acıma hallerinde Blind Spot Detection ensemizde patlasa mıydı? 


Kopyalayıp yapıştırmayı sevenler için kör nokta kabiliyettir. Bir çocukla konuşurken dizlerimizin üzerine inip gözlerinin içine baktığımız bir yer daha vardır: Yüreğiyle görebilenlerin durduğu yer. Duracağı yeri bilemeyenler için kör nokta sevgidir. Bilim bunu da açıklayamayabilir. Gözde olsa ne fayda? Eski bir şarkının en kör noktalı soru aparatıdır. Kalpte olmayan gözle de görülemez. İnsanlığın devamı açısından bunun faydası da saymakla bitmez. Bilim bunu da açıklayamayabilir.

Yüreğiyle görebilenler, dünyayı ele geçiremeyeceklerini bilirler ama umutlarını kaybetmezler. Kör nokta umudun kaybedildiği yerdir. Kör noktaların olduğu coğrafi konumlarda, sezgiyi evcilleştirmeye çalışmayanlar birbirini anlar. Bilim bunu da açıklayamayabilir.


Ayağımı tesadüfen gaz pedalından çektim. Araba birkaç milim geri kaydı. Tam da o sırada bir başka araba beni birkaç milim teğet geçti. Bilinç dışı bir sezgiyle kendi kör noktamı bertaraf etmiş, dedektörümü çalıştırmıştım. Beş yıl garantili bir çipi olsa mıydı? Eğer ayağımı gaz pedalından çekmeseydim ve diğer arabayla milim hesabıyla birbirimize girseydik bilim bunu açıklayabilirdi. Çünkü bilim; bilimsel bir kör noktayı hesaplayabilir, önlem alabilirdi. Kişisel kör noktalarda da erken teşhis hayat kurtarsa mıydı?

Okulda çocuklarla görme engellilere destek projesindeyiz. Braille Alfabesi/1821/Lois Braille ile tanıştık. İki kolon taşıyan dikdörtgen düzen üzerine dizilmiş altı kabartılmış nokta… Her iki kolonda üçer nokta… Görme engellilerin alfabesi… Braille bu alfabeyi icat ettiğinde körmüş. Söyleyeceklerim bu kadar.