Kirazın Tadı (1997) (Abbas Kiyarüstemi)

"Ne kadar güzel bir yer.

Güzel mi? Toz topraktan başka bir şey yok.

Toprağın güzel olduğunu düşünmüyor musun? Bütün güzel şeyleri bize toprak verir.

Öyleyse size göre bütün güzel şeyler toprağa geri döner."



The Matrix (1999) (Wachowski Kardeşler)

"Biliyor musunuz, bu bifteğin var olmadığını biliyorum. Bunu ağzıma koyduğumda Matrix’in beynime bunun sulu ve lezzetli olduğunu söylediğini biliyorum.

9 yılın ardından ne fark ettim biliyor musunuz?

Cehalet erdemdir."



The Matrix: Reloaded (2003) (Wachowski Kardeşler)

"Özgür olduğumuz için burada değiliz. Özgür olmadığımız için buradayız. Kaçmak için bir nedenimiz yok. Bunu inkar edemeyiz. Çünkü ikimiz de biliyoruz ki amaç olmazsa biz de var olamayız. Bizi yaratan işte o amaç. Amaç bizi birleştiriyor. Amaç bizi çekiyor. Yol gösteriyor. Harekete geçiriyor. Hareketlerimizi tanımlıyor. Birbirine bağlıyor."



The Matrix: Revolutions (2003) (Wachowski Kardeşler)

"Bazılarının tesadüf dediği şey bana göre sonuçtur.

Başkalarının fırsat dediği şey bana göre maliyettir."



Fight Club (1999) (David Fincher)

"Sizler işiniz değilsiniz. Sizler paranız kadar değilsiniz. Sizler bindiğiniz arabalarınız değilsiniz. Kredi kartlarınızın limitleri değilsiniz. Sizler iç çamaşırı değilsiniz. Sizler dünyanın dans edip şarkı söyleyen pisliklerisiniz."



The Shawshank Redemption (1994) (Frank Darabont)

"Oturduk ve güneş omuzlarımıza vururken özgür insanlar gibi içtik. Tüm evrenin sahibi gibiydik."



Sling Blade (1996) (Billy Bob Thornton)

"İncil’de erkeklerin erkeklerle yatmaması gerektiği söylenir. Ama Tanrı’nın senin gibi birini cehenneme göndereceğini sanmıyorum."



Ahlat Ağacı (2018) (Nuri Bilge Ceylan)

"Aslında başka şeyler hayal etmiştim ama olsun. Var mı öyle pat diye hayale ulaşmak? Neler yaşadım, ne insanlar tanıdım... Çoğunu unutmuş olsam da unutuşun bile bir cazibesi var bence. İnsan biraz da zamanın içinde süzülmeli, iyi ve kötü anıları birbirine karışıp belirsizleşmeli ve silinip gitmeli. Silinmeyecek olanlar da var tabii; onlar da zamana bir çentik atmak."



Bir Zamanlar Anadolu’da (2011) (Nuri Bilge Ceylan)

"Ya doktor, bir insan bir başkasını cezalandırmak için hakkaten kendini öldürebilir mi, olabilir mi böyle bir şey?

E zaten intiharların çoğu başka birini cezalandırmak için yapılmıyor mu Savcı Bey?"



Güneşin Oğlu (2008) (Onur Ünlü)

"Bir insanın düşebileceği en ulvi hata: kibir! Her şeyin en iyisini kendinin bildiğini düşünürsün. Her zaman kazanacağından eminsindir. Başka insanların hayatlarının senin için hiçbir önemi yoktur. Onlar sen varsın diye hayattadırlar, sen daha iyi yaşa diye. Hatta bazen seni o kadar rahatsız ederler ki 'bunların sayısı ne kadar az olsa o kadar iyi' dersin kendi kendine.

Bu yüzden de hastalıklı bir meydan okuma içinde oradan oraya saldırır durursun ve bu uğurda yalan üstüne yalan söylersin. Ve bu yalan bazen o kadar büyür ki kendine bile inanırsın ve zamanla kendini kandırman imkansız hale gelir. İşte o zaman, bir tane daha kendine ihtiyaç duyarsın; senin gibi olmayan ikinci bir sana."