Bir ilişki bitimi. Çok yıpranmışsın. Çok emekler var. Belki de tüm çabayı sen sarf etmişsin. Karşındaki insanın sana zehir etmediği bir gün yok. Sevdiğin için düzeltmek istemişsin. En sonunda tüm sana yapılanları ifşa etmek ve hakkını bir şekilde aramak istiyorsun. 


İlk önce toksik ilişki durumlarını değerlendirelim.


Bir ilişkiye başlamadan önce insanları tanımak, alt limitlerini üst limitlerini bilmek gerekir. Bir insanla güzel flört geçirdim diye ilişkiye başlanmışsa sonu çok iyi biten bir ilişki başlangıcı genelde böyle olmaz. Arkadaş olmak gerekir.


Arkadaş oldunuz, tanıdınız, flört süper, her şey iyi. Bununla bitmiyor. İnsanlar size kendini tanıtırken yalan söylemiş veya bazı yönlerini gizlemiş olabilir. Az çok herkesin karakteri ilişki içinde belirir. 


İlişkiye başlamadan ya da başladıktan bir müddet sonra karşınızdaki insanın sorunlu bir yapısı olduğunu fark ettiniz ve ona karşı boş olmadığınız için hem onun elinden tutmak, onu iyileştirmek hem de bu şekilde bir ilişki inşa etmek istediniz.


Tebrikler, verebileceğiniz en yanlış kararlardan birini verdiniz. Ortalama bir ilişkide psikolojik şiddetin başlangıcı buraya dayanır. Karşındakini değiştirmek. Bu imkansızdır, kimse değişmez. 


Bilmediğiniz bir özelliğinden daha kötüsü ise size başta kendini farklı tanıtması. Böyle bir ilişkide psikolojik şiddete maruz kalmama ihtimaliniz sıfır. Kendini farklı tanıtan insan, her türlü yalan ve iftiraya başvurabilecek pis insandır. Bu tehlikeli türü daha tehlikeli yapan ise arkadaş ortamında herkes tarafından sevilen bir tip olmasıdır. Bu durumda o insanın ikiyüzlülüğüyle baş başasınızdır ve o ortamdaki birinden destek görebilme ihtimaliniz de düşüktür. 


İnsanlar genelde yukarıda belirttiğim durumları yaşar ve ilişki içinde bu durumu sürekli aşmaya, çözmeye çalışır. Kavgalar her gün varlardır. İnsanları değiştirebilme umudu, belki o insana duyduğun cinsel çekim bazı şeyleri halı altı yapmaya çalıştırır. Çok başarılı olunabileceğini düşünmüyorum.


Bunların yanında getirdiği bir problem de alt limit üst limit ile alakalı yalanlardır. Kıskançlık, kısıtlama hatta evde hapis hayatı kadar ileri boyutlara gidebilir. Aldığınız nefese kadar yargılanabilir ve bu yargılanmayla bir yerden sonra iyi bir insan olduğunuza dair inancınızı yitirme noktasına gelebilirsiniz. 


Yukarıda belirttiğim durumlarda güvenli bir ilişkinin yapı taşlarına dair hiçbir şey yok. Güven olmayan bir ilişki devam ettirilebilir değildir.


Yukarıdaki durumları yaşayıp senelerce sevgili kalanlar var. Şanslıysa birkaç ay. Nasıl bu kadar eminim diye soracak olursanız, ben şanslı olan kesimdendim.


Sizi şanslı kesim yapan bir diğer şey ise cinsel istismara veya şiddete maruz kalmamaktır. Öldürülmemektir. Bu toplumumuzda büyük bir sorun. Başımıza kolaylıkla gelebilir. Bu bir kırmızı çizgidir ve karşınızdaki insanda şiddet eğilimi ve zorlama varsa bu, psikolojik şiddetin bir seviye üstüne çıkan bir durum olduğu için o kişi silinmelidir. Hukuki süreç son derece gereklidir.


Bu durumu geçip konumuza dönüyorum; aylar veya seneler sonra ayrıldınız ama kininiz diri, hak istiyorsunuz, boşa gitmiş emeklerinizin karşılığını istiyorsunuz. Çok normal insani bir istek. 


Burada size en başta şunu söyleyeceğim. Bir ilişkide hiçbir şey tek taraflı değildir. Siz "bana bunlar yapıldı" deyip hak aramak isterseniz sizin yaptığınız şeyler aynı oranda yüzünüze vurulacaktır, hatta muhtemelen iftiralar ile. Bir yerden sonra olay "sen şunu yaptın", "hayır sen şunu yaptın"a dönecektir. Bu kavgalar sevgiliyken de yapılır ve zaten siz bu kavgalarla bir çözüme varabilseydiniz ayrılmazdınız.


O insandan intikam almak da istiyor olabilirsiniz. Fakat şu açıdan bakmanızı tavsiye ederim. Herkes kalbinin ekmeğini yer. Eğer o kişinin kalbi o kadar pisse, partneri ne kadar değişirse değişsin mutluluğa kavuşamayacaktır. İnsanın en büyük düşmanı kendisidir. İlahi adalet. Bu hayatta hiçbir şey karşılıksız kalmaz. Bırakın kalbinin pisliğinde boğulsun.


Bu tecrübelere gerek var mıydı, bunları neden yaşadım diye düşünüyor olabilirsiniz bu süreç sonucunda. Bu süreç sizin partner seçiminizdeki tutumunuzu değiştirin diye yaşandı. Sizi daha doğru partner seçimine itebilmek için. Bu fırsatı iyi değerlendirin, kendinizi tanıyın, ne istediğinizi bilin. 


Ben iki yıl önce yukarıda bahsettiğim durumlarla alakalı çok kötü bir tecrübe edindim. Hayatımı yoluna soksam bile içimde kendimi suçluyordum, bir şekilde bana yaşatılanları aşamıyordum. Ben cevaplarımı buldum, hayatımda en zorlandığım şey olsa bile o şeyi aştım ve yoluma baktım. Psikolojik şiddet çok zor. Bunu biliyorum. Kendinizi psikolojik anlamda iyi etkileyen insanlarla hayatınızı doldurmak ise paha biçilemez bir güzellik. Ümit vardır ve her zaman olmalıdır.


Ümidinizi kaybetmemeniz dileğimle.