TARİH: __/__/____


      Kurulacak olan dostluğun sağlam temellere dayalı, sahici, samimi ve uzun ömürlü olması esasıyla aşağıda belirtilmiş maddelere sadık kalacağıma, namusum ve şerefim adına and içip, sorumsuzluğum takdirinde başıma gelecekleri kabul ederim. 


   Madde 1: Bu dostluk sözleşmesi, taraflar arasında sağlam temellere dayalı, sahici, samimi ve uzun ömürlü bir dostluk kurmak amacıyla oluşturulmuştur. Taraflar, aşağıda belirtilen maddelere sadık kalacaklarını, namus ve şerefleri üzerine yemin ederek kabul ederler.

   Madde 2: Taraflar arasında herhangi bir anlaşmazlık halinde, her iki taraf da karşısındakinin açıklamasını dinlemek ve sağlıklı bir diyalog kurmakla yükümlüdür.

   Madde 3: Taraflar, birbirlerinin hak ve özgürlüklerini, yalnızca karşı tarafın iyiliğini gözeten gerekçelerin mevcudiyeti halinde, ortak güvenilir bir üçüncü şahsın şahitliği çerçevesinde ihlal etme hakkına sahiptir.

   Madde 4: Sözleşmenin imzası itibariyle, taraflardan birinin diğerine sevgisini sebepsiz yitirmesi, azaltması yahut koşulsuz şartsız öyle hissettirmesi bir suç niteliğindedir. Mağdur taraf, makul bir hak talebinde bulunabilir.

   Madde 5: Tarafları ilgilendiren her türlü karar, beraberce ve üçüncü şahıslar olmaksızın alınacaktır.

   Madde 6: Anlaşma gereği, taraflar birbirine herhangi iki arkadaştan daha yakın olacak ve daha çok ilgi gösterecektir.

   Madde 7: Taraflar, birbirlerinin girdiği tartışmalarda objektiflik gösterecek ve zor durumda, her türlü baskı ve tehdit karşısında dahi diğer tarafın yanında olacaktır.

   Madde 8: Taraflar, yaşadıkları yahut hissettikleri olumsuzlukları karşı taraf onlara sormaksızın anlatmakla yükümlüdürler (ailevi meseleler hariç).

   Madde 9: Taraflar, birbirlerinin bulunmadığı ortamlarda her koşulda onun hakkını gözetmekle hükümlüdür.

   Madde 10: Taraflar, birbirlerinin özel buldukları şeyleri ve özel günleri (örn. doğum günü) ekstrem şartlar haricinde hatırlamak zorundadır.

   Madde 11: Taraflar, dostluklarını her ortamda rahatlıkla ve gururla dile getirebilmeli ve utanç benzeri bir duygu hissetmemelidir.

   Madde 12: Herhangi bir ayrılık halinde, tarafların birbirine karşı saygıyı muhafaza etmesi ve suçlu tarafın gerekçe yetersizliğinde dahi suçlu tarafa ikinci bir şans tanınması esastır.

   Madde 13: Önem arz eden hususlarda, taraflardan birinin diğerine yapabileceği bir iyiliği gerekçesiz olarak yerine getirmemesi bir suçtur.

   Madde 14: İki taraf arasında üçüncü bir şahsın (örn. sevgili veya diğer bir arkadaş) arabuluculuk veya aracılık harici girmesi ve taraflardan birinin üçüncü bir şahsa diğer tarafa davrandığından daha yakın davranması bir suç teşkil eder.

   Madde 15: Taraflar arasında sükuneti zedeleyecek bir iddianın varlığı halinde, iddia makamı ve sanık taraf yüzleştirilmelidir.

   Madde 16: Taraflar, birbirlerinin anlık tepkilerinin bir sebebe özgülüğünü göz önünde bulundurarak mümkün olduğunca hoşgörülü ve yapıcı olmalıdır.

   Madde 17: Taraflar, bir tarafın diyalog ile uzlaşma teklifini reddedemez ve diyalog boyunca sakinliği korumakla yükümlüdür.

   Madde 18: Taraflar, birbirlerinin rahatsız oldukları hal ve tutumları birbirine bildirmek ve karşı taraftan bildirilenlere uyum göstermekle hükümlüdür.

   Madde 19: Taraflar, birbirinden çok özel olmadıkça hiçbir şeyi saklama hakkına sahip değildir.

   Madde 20: Taraflardan birinin anlattığı espri niteliği barındırmayan herhangi bir şey, tehdit oluşturmadığı müddetçe üçüncü şahıslardan gizli tutulmak zorundadır.

   Madde 21: Taraflar, kısa aralıklarla birbirini yoklamak, hal hatır sormak ve sohbet etmekle yükümlüdür.

   Madde 22: Taraflar, üçüncü bir kişinin yakın arkadaş olduklarına şüpheyle bakmasına neden olacak herhangi bir davranışta bulunamaz; ancak bu konuda birbirinden hak talebinde bulunabilir.

   Madde 23: En az 6 (altı) maddenin ihlalinde mutabık olunması yahut söz sahibi şahitlerce doğrulanması halinde, sözleşme ileride yeniden başlatılabilecek şekilde feshedilir ve taraflar yalnızca 2 (iki) defa sözleşme yapabilir.

   Madde 24: Taraflarca mutabık olunduğu takdirde sözleşmeye yeni maddeler eklenebilir veya mevcut maddelerin niteliği değiştirilebilir ve genişletilebilir.

   Madde 25: Sözleşmeyi feshetme talebinde bulunan tarafın barışma şartları mevcut, mantık, kişilik ve insan haklarına uygun ise, barışmak isteyen tarafın bunları uygulamaması teklif dahi edilemez.


Anlaşmanın feshedilmesi halinde usül icabı iki taraf da birbirinden özür dileyip (hatalı tarafın kim olduğuna bakılmaksızın) mümkün mertebe sarılarak dostuğu noktalandırmalıdır. Antlaşmanın feshi hususunda kıskançlık ve birtakım, tek seferliği kanıtlanabilir ihlaller değerlendirme dışı olduğu gibi, taraflar kendilerine karşı uygulanan ihlalleri isteğe bağlı mazur görebilme hakkına sahiptir. Ancak fesih talebinde bulunan dahil her iki tarafın en öncelikli gayesi antlaşmanın sürdürülmesi olmalıdır. Buna ilaveten, yalan söylememek vb. Zaten herhangi insani ilişkinin temelinde bulunması arz eden türlü etmen de halihazırda maddelere dahildir.


Taraflar:

Adı Soyadı: _______________________ İmza: _______________________

Adı Soyadı: _______________________ İmza: _______________________