Japonya'yı büyük bir güçle bombalayan Birleşik Devletler, dünyaya büyük bir ihanet etmişti. Bu ihanetin ardından, Amerika'daki gazeteler bu bombanın mucidini manşetlerde sergilemeye başladi. Albert Einstein, çılgın profesör. Peki hümanist olan bir adam, neden böyle bir şey icat etmişti? Bombanın tek amacı, katletmek, yağmalamak değil miydi?
Naziler, Yahudileri diri diri yakıyor, kapitalistler, komünistler birbirine savaş açmış ve dünya büyük bir buhran içerisinde.
Nazilere karşı Amerika'yı uyarmaya çalışan Einstein; şu anda Naziler, Ruslar ile savaş içinde olsa da ileride hedeflerinin Amerika olabileceğini söylüyor.
Amerika, Nazilerin atom bombasını bulma çabasında olduğunu öğreniyor. Bunun üzerine Einstein'a, atom bombasını yapması için çözülmesi gerekilen formül iletiliyor. Einstein başta kabul etmesede, sadece Nazilerin korkutulması şartı ile kabul ediyor.
Nazilerin kaybetmesine sevinirken Einstein, radyoda Japonya'ya atılan atom bombalarından haberdar oluyor. Sabah gazetesinde kendini görüyor. Daha sonra Amerika'ya eleştiriler yayımlamaya başlıyor.
Diyeceğim şu ki Amerika sadece dünyaya değil, Albert Einstein'a ve bilime de ihanet etmiştir. Gazeteler, Einstein'ı bir general gibi göstermiş, savaşın kazanılmasının en büyük adamı ilan etmiştir bir nevi. Muhteşem özgürlüğünden obez olmuş Amerika, Einstein eleştirilerine saygı göstermeyip, onu ortadan kaldırmak için yollar aramıştır. (FBI tarafından dinlenmesi, komünist olduğuna dair kanıtlar için peşine düşülmesi...)
Yöneticilerin yaptığı belirli bir görüş çevresinde toplanma ve bunun için her şeyi yapmanın doğruluğu kadar saçma gelen bir şey yok. Bu insanları ise vatansever ve vatan haini olarak nitelendirmek ise sadece bir baskıdan ibaret. Milyonlarca sivilin ölmesine karar kılmak, insanı insan yapan ahlaki ve vicdani kaygılarını yok etmeye çalışmak, insanı askeri bir robota döndürmekten farksızdır. Bilim adamlarına dünyaya ihanet ettirecek icatlar yaptırmak, güçlü olanın, ülkesinin güçlü olacağı gerçeğine yol açmakta ve bunun bilimin evrensel olma niteliğini ortadan kaldırmakta olduğu acı bir gerçek.
Atom bombasının tek iyi yanı, ülkeler arasında savaş itidalini sağlaması denir. Her iki tarafın da yok edici bir güç bulundurması, devletlerin savaştan uzak durmasına zemin hazırladığından bahsedilir. Böyle iyi bir tarafı olsa bile, soğuk savaş, iç karışıklıklar (başka devletlerin karışma durumu ile olanlar), terör gibi şeylerin artmasınında en büyük sebeplerinden biri oldu bana göre. Şu günlerde ise bilimi evrensel kılmaya çok ihtiyacımız var gibi görünüyor.
Kerem Genç
2020-04-09T19:00:10+03:00Çok haklısınız. Demokrasi ve özgürlük adı altında sömürüp, sonrasında büyük haklar kazandırdım demesi en güzel örnek olabilir, meşrulaştırma işlemi için. Amerika ise o ülkelere ne demokrasi kazandırdı, ne de özgürlük. Biz ise Ar&Ge çalışmalarıns yeterince önem vermiyoruz. Elimiz, dilimiz bağlı değil ya :) bişiler yapacağız..
Mustafa Çavuşoğlu
2020-04-09T17:59:19+03:00Bu şey gibi virüsten dolayı yemendeki iç savaşın tarafları ateşkes ilan etmiş. Yani salgın pozitif bir sonuç doğurmuş. Amerika kendini haklı ve yaptıklarını meşru göstermenin bir yolunu her zaman bulmuştur. Daha iyi ekonomik faaliyetler ve onlardan daha iyi bilimsel çalışmalar yapmadığımız sürece ülke olarak maalesef bizde onların kuklasıyız.