Karanlık yanlar ya da yanlarımız, bizler farkında olmadan derinlerimizde yatmaktadır. Farkında olanlar, karanlığı gerçekten yaşayan ve gerçekten yalnızlık çeken ruhlardır. Çığlıklarını işitmezsiniz ancak var olduğunu bilirsiniz. Kezâ ben yazabilmek için, derinlerimde yatan, bana sürekli selam veren o karanlık ile sohbet etmeyi seviyorum, belki de beni ben yaptığı içindir. Evet belki de beni yalnızlığa itiyor ama öyle tatsız, ızdırap dolu bir yalnızlık değil. Beni geliştiren, bana yeni anlamlar yükleyen. Biraz önce de söylediğim gibi; beni ben yapan... Bizlerin kendini bulabilmesinin tek yolu var, o da farkında olmadığımız, derinlerimizde yatan karanlıklarımızdır. Bazıları buna ruh der, bazıları yalnızlık. Bense derinlerdeki karanlık. 


Çocukluğumdan beri bana hep küçük resme odaklanma, büyük resme odaklan, o sana yolu gösterecektir, dediler. Dinledim de, doğru sandım. Sonuçta benden büyük insanların söylediği sözlerdi, bildikleri vardır dedim. Ama ne çok yanılmışım. Meğerse gerçekleri görememişim. Şimdi anlıyorum, şimdi görebiliyorum. Artık insanların dediklerini değil de gerçekleri uyguluyorum. Gerçek şuydu: Büyük resim değildi doğru olan, doğru olan resmin dışındakiydi. Resmi çizendi. Artık anlıyorum, artık doğruyu arıyorum. Büyük resme değil, resmi çizene odaklanıyorum. Zaten küçük resme değil, büyük resme odaklan cümlesi algılarımızı kapatabilmemiz için uydurulmuş bir çeşit saçmalık. Size de önerim; büyük resme değil çerçevenin dışındakine odaklanın. Resmi çizene. 


Evet, yazımı Kostas’ın Kızıla Boyalı Saçlar kitabından bir kesit ile sonlandırmak istiyorum:

Sefil düşünceler ve küçüklükler arasında kaybolup hayattaki büyük sırrı çözemedik, soru da cevapsız ve acımasız kalakaldı... Nasıl yaşadın, neden öyle yaşadın, neyi yapabilecekken yapmadın, başka bir yol, başka bir anlam mı arıyordun? Yanlış zilleri, yanlış kapıları çaldın, yanlış yollara saptın, yanlış insanları sevdin, yanlış yataklarda uyudun, yanlış evlerde yaşadın. Neden hayal ettiklerini, düşündüklerini bu kadar küçümsüyorsun?



(Eğer bu yazımı beğendiyseniz YouTube üzerinden seslendirilmiş halini de dinleyebilirsiniz. Link profilimde.)