Başlığımızda belirttiğimiz üzere bu kronik ergenleşme tabirini açıklayalım. Böyle bir tabir edebiyat literatüründe yok, benim uydurduğum bir tabir. (Öncesinde böyle bir tabir kullanılmış da olabilir.)

Maalesef halkımızın birçoğunda yaşı ne kadar ilerlerse ilersin bir ergenlik durumu var. Ve öyle hale bürünmüş ki bu, toplum da bu durum kronikleşmiş ve kanıksanmış. Örneklendirecek olursak sürekli ilgi çekme çabası, etkili iletişimi kuramamak, yakınlarını dahi kıskanma, aşırı derecede itkisel ve hormonsal tepkilerin doğurduğu davranışlar, karşı tarafı anlamaktan ziyade yargılama, yadırgama ve ön belirgin özelliği ise yüzeysel mükemmeliyetçilik. Bunlar ve daha fazlasına toplumumuzda rast geliyoruz ve kronikleşmiş ergenliğin maalesef azalmasından ziyade artarak ilerleyeceğini düşünüyorum.


Bu durumu (kronikleşmiş ergenliği) biraz da Instagram'ın tetiklediğini düşünüyorum. Çünkü Instagram yayıldıktan sonra insanlar görmek ve anlamak olgularından ziyade, göstermek ve anlatmak olgularına yöneldi. Bakalım toplum olarak bu kronik ergenleşmeyi üzerimizden atabilecek miyiz?