İnsan bu dünyaya en çok insan olabilmeyi başarabilmek için geliyor son tahlilde. Düşününce üstünde, öyle doğduğun gibi insan olamıyorsun. Sorumluluklar, yaşanan acı tatlı her olay, anılar, başarısızlıklarından çıkardığın dersler seni insan yapıyor. Tüm seçimler, yol ayrımları, dilemmalar sonucunda verdiğin kararlarla sen oluyorsun. Sen, sen oluyorsun evet ama mesele ne kadar insan olabildiğinde yolun sonunda. Bununla ne kadar ilgilenirsin, tabii o da yine senin ne kadar insan olabildiğinle ilgili, o ayrı. Kimi için bunun çok da önemi yok. Geçim derdi ve sıkıntılar belki bahane. Belki de bu gün de bitti ya, yarına Allah kerim geleneğinin üzerinde bıraktığı genetik mirasla yürüyüp gidiyor yolunu. Önemsemiyor ne oldum, ne yaptım, ne olmalıydı, nereden dönmeliyim, kârda mıyım, zararda mıyım? Yahu ben bir yoldayım ama kendi yolumda mıyım? 


Yol virajlı dostum, hiçbir zaman dümdüz olmayacak. Sürekli aynaya bakıp arkanı kontrol edersen kaza yaparsın. İleriye gidemezsin, etrafındakileri de tehlikeye atarsın. Senin olduğunu düşündüğün her yol virajlı olacak, yokuşlardan inerken ani ve aşırı fren yapmayacak; çıkarken de doğru vitesi bulacak, sabırlı olacaksın. Denizden gideceğim diyorsan, doğru rüzgarı yakalaman şart. Öyle düşünmeden açıldığın denizlerin fırtınasında alabora olursun unutma. Hava yolu tercihi de basınç dayanıklılığı ve ince hesap kabiliyeti gerektirir. Bakma gökyüzünün bunca genişliğine. Bir pilot arkadaşımdan duyduğuma göre yukarıda trafik çok karışıkmış. Aynaydı, rotaydı, yelkendi, rüzgardı, virajdı, fırtınaydı derken yolun sonunda kendi hikayenin kahramanı olacaksın. Sen nasıl bir kahraman olmak istediğine odaklan ve hangi yolu seçersen seç; o kahraman olacağına önce inan. Eğer insan olabilmek umurundaysa, hikayenin sonunda muhteşem bir kahraman olarak anılacaksın. Kaç sene anılırsın, ne kadar sonsuz olabilirsin muamma ama insan olmak işte sonunda buraya varacak, bu bir gerçek. 


"Kendisinde buldu bulan

Bulmadı taşrada kalan

Canların kalbinde olan


x


İnsan insan dedikleri

İnsan nedir şimdi bildim

Can can deyü söylerlerdi

Ben can nedir şimdi bildim"



İnsan olmak nedir peki bunca sorguladığımız? Herkesin kendine göre tanımını yaptığı ama en sade "iyi"nin içinde olduğu şey insan olmak. 'İnsan nedir'i bulabildiğimiz bir yolun yolcusu olmak dileğiyle...